ArcelorMittal Galaţi face economii

ArcelorMittal Galaţi face economii

Prin decizia de a închide definitiv Uzina Cocso-Chimică, ArcelorMittal Galaţi a realizat o reducere a cheltuielilor de aproape un miliard de dolari.

Economia făcută de ArcelorMittal Galaţi vine atât din renunţarea la investiţiile ce trebuie realizate de managementul combinatului până în 2014, asumate prin contractul de privatizare al combinatului, cât şi din sumele compensatorii ce trebuie plătite către stat în contul facilităţilor primite de-a lungul anilor, aşa cum ne-a precizat Gheorghe Tiber, preşedintele Sindicatului “Solidaritatea”.

A scăpat de despăgubiri

”ArcelorMittal a sistat de anul trecut investiţiile în modernizarea combinatului din punct de vedere al instalaţiilor de la cocserie, acţiune prin care era pasibil să plătească statului român compensaţii. Prin închiderea cocseriei, principala unitate poluatoare din combinat, nu va trebui să plătească despăguburi statului de aproape un milliard de dolari. La încheierea contractului de privatizare, Mittalul şi-a luat angajamanetul de a face investiţii de 500 de milioane de dolari, motiv pentru care a primit şi unele facilităţi din partea statului. Cum aceste investiţii nu vor mai fi îndeplinite, multe dintre ele vizau Uzina Cocso-Chimică, iar facilităţile au fost acordate imediat după privatizare, ArcelorMittal era pasibil să plătească despăgubiri statului în valoare de un milliard de dolari. Acum, cu această criză şi cu închiderea uzinei, nu mai riscă să plătească aceste compensaţii pentru că a închis uzina care trebuie modernizată”, ne-a explicat Gheorghe Tiber.

Repartizaţi la alte secţii

„Din punct de vedere economic şi al securităţii muncii nu mai este posibil să menţinem activitatea la Uzina Cocso-Chimică”, a precizat ieri şi directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Augustine Kochuparampil. În ceea ce priveşte cei 1.500 de angajaţi ai cocseriei de la ArcelorMittal aceştia vor fi fie repartizaţi în alte secţii, fie vor primi sume compensatorii pentru concediere.

“Chiar aveam propunerea din partea managementului ca aceşti salariaţi să primească sume mai mari decât prevede contractul colectiv pentru salariaţii concediaţi. Noi am cerut dublarea sumelor, astfel spus dublul sumelor de 14.000, 16.000 şi 18.000 lei acordate acum în funcţie de vechime plus doi ani salarii compensatorii la nivelul ultimului salariul încasat de angajat, faţă de un an cât este în acest moment”, ne-a mai declarat Gheorghe Tiber.

Ne puteți urmări și pe Google News