Arbustii, spoturile de verdeata din gradina ta

Arbustii, spoturile de verdeata din gradina ta

Fie ca au frunzele vesnic verzi, fie ca au flori superbe doar cateva saptamani pe an, arbustii reprezinta alternative minunate in locul masivilor pomi.

Intr-o societate unde cladirile nu sunt suficiente pentru locuinte si birouri, unde nu ne mai ajung masinile, unde mai degraba taiem un copac decat sa plantam unul, iata cum iti poti crea o minioaza de verdeata. Stiu ca arborii sunt uneori prea mari si ocupa spatii generoase, dar rezultate similare poti obtine folosind arbusti.

Ei sunt mai mici, ocupa spatii mai reduse si pot fi plantati „la nevoie” si in ghivece pe terase sau balcoane. De obicei, arbustii se planteaza primavara devreme sau toamna tarziu (daca sunt scosi din pepiniera), iar daca sunt in ghivece (containere) se pot planta oricand (pentru ca nu le umbli la radacini).

Cu frunze vesnic verzi

Sunt cei care-si pierd frunzele intr-un ritm mai lent si tot timpul apar altele care sa le ia locul, astfel incat noi ii vedem tot timpul verzi. Este suficient sa-i uzi daca este foarte cald si sa le protejezi vasele de inghet infasurandu-le in panza sau rogojini (daca-i tii in balcon iarna). Tuia, prin talia ei zvelta, poate masca zidurile balconului sau te poate proteja de privirile indiscrete ale vecinilor.

Ienuparul poate fi inalt, tinandu-i companie tuiei, sau poate fi tarator, acoperind pamantul din vase. Rezultatul este acelasi: aer proaspat de munte si confort pentru tine.

Buxus, desi nu este din aceeasi familie ca primii doi, nu-si pierde frunzele. Daca ai noroc sa-ti si infloreasca, te-ai asigurat si de un parfum delicat de primavara. Ii poti folosi si frunzele in diferite aranjamente.

ALTERNATIVA Cu frunze cazatoare

Sunt cei ce-si pierd frunzele toamna si-si imbraca crengile cu flori si frunze in cinstea primaverii (cei mai vrednici) sau a verii (cei mai lenesi).

Liliacul este regele sfarsitului de primavara si-si imparte coroana poate doar cu iasomia. Dupa ce-i trec florile, poti indeparta inflorescentele. Daca este un exemplar mai batran, il poti tunde pe la sfarsitul toamnei.

Budlea sau liliacul de vara asigura decorul terasei tale in toiul verii, cand de atata caldura nici nu-ti mai vine sa iesi din casa. Poate avea flori albe sau liliachii, care chiar te pot scoate din bucluc daca trebuie sa te duci intr-o vizita pe nepusa masa si florariile sunt inchise.

Lagerstroemia poate fi usor confundata cu o tufa mare de azalee inflorite-n toiul verii. Are flori delicate alb-roze si ciclamen, dar se hotaraste greu sa infrunzeasca primavara si trebuie neaparat sa-i tai inflorescentele ce au trecut.

Toamna

Decorativi prin bobite Cu ei ti-ai asigurat decorul de toamna. Singurele probleme le poti avea cu pasarile care sunt mari consumatoare de fructe (mai ales ca nu prea mai gasesc altceva).

Piracanta, in vara, te va incanta cu explozia de flori albe (parca ar fi toata tufa ninsa), iar toamna este plina de bobite galben-portocalii. In unele tari, din acestea se pot face dulceata sau peltea, dar nu te sfatuiesc sa incerci si tu.

Cotoneaster creste mai putin decat piracanta si este extrem de elegant. Are frunze mici, de culoare verde-inchis, floricele alb-roze ce apar la sfarsitul verii, iar toamna-iarna (pana le mananca pasarile) are fructe mici, de culoare rosu-intens, foarte decorative in aranjamente.

Calicarpa este mai putin intalnita, dar merita sa te sacrifici sa o cauti: toamna este plina de bobite albe sau violet, conturand cu eleganta „gradina” ta. Poti incerca sa-ti amenajezi o terasa, un balcon sau chiar patratica din fata/spatele blocului cu cativa astfel de arbusti ori combinandu-i pe toti pentru a-ti asigura decorul in fiecare anotimp.

Ne puteți urmări și pe Google News