"De-a lungul timpului în Penitenciarul Iaşi s-a investit considerabil, chiar dacă recent a fost nevoie ca deţinuţii din Corpul A să trebuiască să fie mutaţi, pentru că acesta nu mai reprezenta siguranţă. Este nevoie ca aceste investiţii să continue şi penitenciarul să fie adus la standarde europene", se arată în scrisoarea deschisă semnată de Dan Şcarlii, liderul sindicatului din unitatea de detenţie, potrivit informațiilor agerpres.ro. 

Ce solicită sindicațiștii din penitenciarul ieșean

Sindicaliştii din penitenciarul ieşean solicită condiţii mai bune şi pentru personal.  "Deşi folosim ilegal deţinuţi pentru paza penitenciarului, avem mii de ore suplimentare şi zile de concediu de recuperat, s-a decis detaşarea unor angajaţi la alt penitenciar, motivat de faptul că prin evacuarea unui număr de deţinuţi raportul deţinuţi – personal s-a modificat. Este nevoie ca detaşările la penitenciarele din zonă să înceteze în favoarea angajării de personal", se mai arată în scrisoare. 

De asemenea, sindicaliştii cer ca Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi să rămână în oraş. 

"Recent, sub patronajul Instituţiei Prefectului, a fost propusă desfiinţarea penitenciarului şi construirea unor parcuri şi parcări în locul acestuia, deşi fondul problemelor din penitenciare este constituit de lipsa de locuri de cazare pentru deţinuţi. În sute de oraşe mari, Viena ori Munchen, sunt două exemple, penitenciarele funcţionează ca orice altă instituţie, fiind serioase avantaje legate de desfăşurarea activităţilor curente", mai transmit sindicaliştii.