În costume de astronauţi, dar nu pentru a face o călătorie în spaţiu, ci pentru a înfrunta teribilele viespi gigantice asiatice: cele mai mari din lume, lungi de 5 cm. Pare un scenariu de film, dar este pură realitate. Se întâmplă în districtul Whatcom, la graniţa dintre Canada şi statul Washington.
Un grup de curajoşi oameni de la Departamentul de Agricultură al statului Washington a eradicat primul cuib de viespi killer cunocute ca „viespi gigantice asiatice” sau „viespea mandarină”. Din fericire n-au suferit nicio rană sau înţepătură, care sunt extrem de periculoase. Aceasta graţie unor costume speciale pe care le-au folosit. Viesparul era localizat în districtul Whatcom aproape de graniţa cu Canada, pe un copac din specia arin, foarte înalt.

Are înţepătura mortală

Aceste viespi killer nu numai că sunt periculoase pentru oameni, având un fel de înţepătură care este mortală, dar reprezintă o ameninţare pentru polenizatori ca albinele, insecte fundamentale pentru ecosistem. Este vorba de o specie puternic invadatoare, neautohtonă în Statele Unite. În câteva ore, un mic grup de viespi de acest tip este capabil să extermine un întreg stup de albine.

Viespile din interiorul cuibului erau 100, mai precis 98. Capturate, vii sau moarte, au fost trimise mai multor cercetători pentru studiile lor ştiinţifice asupra ameninţătoarei specii. Şeful expediţiei, Sven-Erik Spichiger a explicat că viesparul a fost sigilat cu celofan şi o spumă specială, permiţând în acest fel asfixierea insectelor, care au fost apoi recuperate cu un aspirator printr-o gaură lăsată special deschisă.

Viespea mandarină a atacat mai întâi statul Washington

„Acesta e doar începutul muncii noastre de prevenire a stabilirii şi  proliferării în zona nord-occidentală a Pacificului a viespilor gigant asiatice”, a adăugat entomologul, promiţând ca echipa lui va merge în continuare în căutarea altor eventuale viespare în zonă. Prima avertizare a prezenţei viespii gigantice asiatice în statul Washington a fost în decembrie 2019 şi de atunci s-au mai făcut semnalări, obligând Departamentul pentru Agricultură să meargă în căutarea viesparelor periculoase, informează Leggo.