El i-a adresat această propunere secretarului de stat în Ministerul Justiţiei Sofia Mariana Moţ.

"Doamnă secretar de stat, vă mai dau o sugestie pentru ANP: închideţi penitenciarul Iaşi, vindeţi terenul aflat în Copou şi cu banii obţinuţi o să construiţi un penitenciar în afara oraşului Iaşi, care să respecte toate standardele internaţionale în materia respectării drepturilor fundamentale. Pentru că altfel o să ne chinuim cu unităţi vechi de 150-200 de ani, construite în oraşe şi indiferent câte venituri o să facă ANP-ul, tot în aceeaşi situaţie o să fim şi peste zece ani. Sigur, nu se poate rezolva peste noapte ceea ce vă spun eu, dar poate cineva se gândeşte la această soluţie", a afirmat Cazanciuc.

Senatorul a adăugat că terenul din Copou este "la fel de valoros ca cel din centrul Bucureştiului", iar cu banii obţinuţi pe teren se poate construi un penitenciar de 500 de locuri.

"Acolo puteţi să construiţi un penitenciar de 500 de locuri, în afara oraşului Iaşi, nu se mai plâng nici ieşenii de aglomerare, punem în valoare Copoul, aşa cum ar trebui, şi başca câştigăm şi un penitenciar în care drepturile omului nu sunt un moft, se respectă cu adevărat. Important este să obţinem preţul corect şi cu banii obţinuţi de acolo să se construiască un penitenciar ca să se respecte standardele", a mai afirmat Cazanciuc.

Secretarul de stat Sofia Mariana Moţ a spus că o să-i transmită ministrului această propunere.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat luni că 450 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi au fost transferaţi la alte unităţi, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a acestui spaţiu de detenţie.