Aparate care ajuta mintea

Aparate care ajuta mintea

Japonezii au pus la punct dispozitive la purtator care corecteaza lipsa de concentare, erorile de orientare sau neajunsurile deficitului de memorie.

> Manusa inteligenta. Firma nipona Global Original Vivid a prezentat ieri, la Tokio, o manusa „inteligenta”, care integreaza un cititor de etichete electronice folosit la identificarea obiectelor tinute in mana si care poate alerta posesorul asupra greselilor pe care risca sa le comita.

Spre exemplu, o persoana care poarta aceste manusi si care-si verifica portofelul, cheile si telefonul celular indica prin aceste gesturi ca se pregateste sa iasa din casa. Un computer primeste informatiile transmise de manusi si, la plecare, comunica individului, printr-un difuzor, ca a uitat sa inchida televizorul, ca fereastra este intredeschisa ori ca nu a luat umbrela, in conditiile in care prognoza meteo a anuntat ploaie.

Manusa-cititoare de etichete electronice este, deocamdata, in stadiu de prototip, dar in ea pot fi integrate multe alte aplicatii, precum un sistem de telecomanda.

> Fotoliul cu rotile autonavigant. Laboratorul japonez YRP vine in ajutorul persoanelor cu handicapuri fizice severe, oferind un scaun cu rotile (foto) care dispune de un terminal informatic si un sistem de radionavigatie in zone urbane. Sofisticatul echipament se afla in prezent in curs de testare. Langa clasicul joystick de comanda a miscarilor se afla un fel de asistent digital personal, numit „Communicator”, descris drept „prototipul telefonului mobil al viitorului”.

Pe ecranul comunicatorului, invalidul vede informatii asupra locului exact in care se afla, calea pe care o are de urmat si serviciile situate in apropiere.

> Telefonul care-ti gaseste cheile. Profesorul Ken Sakamura, de la Universitatea din Tokio, o personalitate in randul specialistilor in electronica din Japonia, lucreaza la un microprocesor capabil a citi etichete electronice de la cativa metri distanta, si care in cele din urma sa poata fi integrat intr-o vasta gama de obiecte, mai ales in telefoanele mobile. „In baza acestui sistem, un celular poate fi capabil sa indice cu precizie unei persoane unde si-a uitat ochelarii sau cheile, aratand locul chiar si pe ecran”, spune Sakamura.

Ne puteți urmări și pe Google News