Antony Blinken și Recep Tayyip Erdogan, discuții despre situația din Gaza

Antony Blinken și Recep Tayyip Erdogan, discuții despre situația din Gaza Război în Israel, ziua 103. .Blinken recunoaște că administrația Gaza a greșit. Sursa Foto: Arhiva EVZ

La Istanbul, secretarul de stat american Antony Blinken a avut o întâlnire sâmbătă cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, abordând subiecte precum războiul din Fâșia Gaza și procesul împotmolit al aderării Suediei la NATO, unde Turcia rămâne un factor de blocaj.

Conform informațiilor furnizate de surse diplomatice americane, întâlnirea a început la prânz, după ce Antony Blinken, sosind în Turcia vineri seara, s-a întâlnit cu omologul său turc, Hakan Fidan.

Antony Blinken, discuții cu Recep Tayyip Erdogan la Istanbul

Erdogan, care critică sprijinul Statelor Unite pentru Israel pe care îl consideră un stat „terorist”, a evitat să primească vizita anterioară a șefului diplomației americane la Ankara în noiembrie.

Ministerul turc de Externe a emis un comunicat scurt afirmând că „miniștrii au discutat despre războiul și criza umanitară din Gaza, despre procesul de aderare a Suediei la NATO, și despre problemele bilaterale și regionale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Antony Blinken, secretarul de stat american, a demarat un nou turneu regional în Turcia, planificat să dureze până pe 11 ianuarie.

Acesta va include vizite în Israel, Cisiordania ocupată și cinci țări arabe. Totul cu scopul de a promova un sprijin crescut pentru Gaza și a încerca să prevină o conflagrație regională, intervenind în contextul desfășurării războiului dintre Israel și Hamas, început acum trei luni.

Antony Blinken, în Turcia

Antony Blinken și Recep Tayyip Erdogan. Sursa foto: X/ Jenna Le Bras

Presiuni asupra Israelului din partea SUA

Secretarul de stat american plănuiește să exercite presiuni asupra Israelului în ceea ce privește următoarea etapă a operațiunilor militare, intensificarea ajutorului umanitar pentru populația palestiniană din Gaza și inițierea unui dialog privind perioada de după încheierea războiului.

Totodată, Antony Blinken intenționează să solicite țărilor din regiune să utilizeze canalele de comunicare cu Iranul pentru a transmite clar faptul că Statele Unite nu caută o escaladare, ci sunt hotărâte să-și protejeze interesele în cazul unui atac, conform unui oficial american care a dorit să rămână anonim.

Liderul Hamas îi cere lui Antony Blinken să pună capăt ofensivei israeliene

Liderul organizației Hamas, Ismail Haniyeh, i-a transmis un apel șefului diplomației americane, Antony Blinken, aflat într-un turneu în Orientul Mijlociu pentru a patra oară din 7 octombrie.

Haniyeh îl îndeamnă pe Blinken să se concentreze asupra „încetării” ofensivei israeliene în Fâșia Gaza.

Hamas

Hamas. Sursa foto: Twitter

„Noi sperăm că el să se concentreze de data aceasta pe încheierea agresiunii, pentru a se pune capăt ocupaţiei pe întreg pământul palestinian”, a declarat Haniyeh într-o înregistrare video publicată, vineri seara, de reprezentanții săi.

„Noi sperăm că domnul Blinken a putut să tragă învăţăminte din ultimele trei luni şi a înţeles gradul erorilor comise de SUA prin susţinerea oarbă a Israelului”, a mai transmis acesta.