Din cele aproape 120 de carmangerii şi măcelării, verificate luna trecută, inspectorii sanitar-veterinari au sancţionat 13 firme cu o amendă totală de 81.400 lei.
Totodată, a fost suspendată activitatea la trei unităţi de preparare sau procesare a cărnii, a fost interzisă activitatea la o unitate şi s-au emis patru avertismente, informează un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
În urma acestor controale, a fost retrasă din vânzare o cantitate de 171 kg de carne care fie nu era etichetată corespunzător, fie nu era expertizată sanitar-veterinar, fie pentru care nu existau documente de provenienţă.
Judeţele Giurgiu şi Teleorman, în vizor
La aceste verificări au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor şi ai autorităţilor locale. Controalele au fost demarate după ce au fost semnalate mai multe cazuri de sacrificări ilegale, în gospodăriile populaţiei şi în târgurile neautorizate de bovine, ovine şi porcine.
A fost vizată zona localităţii Călugăreni, judeţul Giurgiu, unde a fost interzisă în târg vânzarea de animale şi produse de origine animală. Alte abateri au fost pedepsite în localitatea Gălăteni, judeţul Teleorman, unde există un târg neautorizat sanitar veterinar.