Evenimentul Zilei > Social > Animaţie de start la Anonimul
Animaţie de start la Anonimul

Animaţie de start la Anonimul

Traducere de-a-ndoaselea, recitat din zicerile mamei lui Napoleon şi o lamentaţie în cheie optimistă în deschiderea celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Sfântu Gheorghe.

Un microfon "urechist" care nu-i convenea. Unul pe bune, care la început n-a mers. Text fără diacritice, citit la prima vedere. Şi niciun actor aspirant în public care să-i ofere vreo mână de ajutor lui Florin Piersic Jr., actorul care a "vernisat" cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Film "Anonimul", şi care chiar şi-a dorit asta.

Miruna Bicu-Berescu, directorul Anonimului, s-a folosit de o situaţie tristă pentru a purta un dialog fericit şi rar în spaţiul românesc festivalier. Anul acesta, Festivalul Anonimul n-a obţinut niciun sprijin financiar din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Directorul TIFF deplânsese această eroare într-un antract al decernării premiilor la Festivalul de la Cluj. Atunci când a venit rândul ei pe scena din Sfântu Gheorghe, Miruna Berescu- Micu i-a mulţumit lui Giurgiu, subliniind că există mulţi prieteni ai festivalului care ar fi putut adopta atitudini similare, dar nu au făcut-o. Giurgiu a fost singurul susţinător al Anonimului, iar Miruna Berescu-Micu a accentuat că la un astfel de demers s-ar fi aşeptat 100% din partea lui.

Chiar în aceste condiţii, publicul Anonimului nu s-a diminuat. În dimineaţa zilei de luni au mai sosit trei vapoare pline-ochi, iar la deschidere au participat peste 3.000 de oameni. Coada la mici şi la bar o garantau, în aceeaşi măsură în care o făceau uralele la anunţarea filmului românesc din competiţie, "Caravana cinematografică".

"Trebuie să vă dau afară?"

Singura eroare a lui Florin Piersic Jr. a fost că nu a tradus-o pe Irina Margareta Nistor. Păcat, pentru că străinii din public s-ar fi bucurat de un citat din mama lui Napoleon (îi urase acestuia "Să sperăm că durează!"), spus mai demult de Eugenia Vodă şi care se adeverea cu a şaptea ediţie a Anonimului. S-ar fi bucurat şi să afle că o avea pe Juliette Binoche în geantă şi că a adus "Copie conforme", cu actriţa respectivă, direct de la Cannes.

Florin Piersic Jr. s-a mulţumit s-o traducă pe cealaltă selecţioneră a Anonimului – aflată la al treilea mandat -, Ludmila Cvikova. Ea vorbea despre ţările şi continentele din care proveneau filmele (mai multe europene), el vorbea despre calitatea şi culoarea maro a apei de la baie. Ea spunea că se bucură să revadă feţe familiare, el – "mă plictisiţi cu toţii!". Şi tot aşa. Până când cele trei şi-au terminat discursurile, surclasate de el cu un "Acum trebuie să vă dau afară?"

"Este o sărbătoare cu vizionare de filme bune. E prima oară când vin aici. Sper să nu fie ultima.“,
DORIAN BOGUŢĂ, actor

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: