În prezent, ţara se bucură de cel mai scăzută rată a şomajului din ultimii 20 de ani, de la reunificarea Germaniei, în pofida celei mai adânci crize din ultimii peste 60 de ani, a declarat Merkel, citată de  BBC News.

Oficialul german a făcut referire la prosperitatea monedei euro, spunând că cea mai mare economie din UE rămâne devotată ideii unei singure monede.

În contextul în care economiile din zona euro se confruntă cu niveluri înalte ale datoriei publice, Germania este locomotiva revenirii economice.

Creştere economică peste media UE

Economia acestei ţări a crescut cu 0,7% în perioada iulie-septembrie 2010, comparativ cu media statelor din zona euro de 0,4%.

Şomajul, care în 2005 se cifra la 11%, a scăzut sub 7% în octombrie, potrivit Comisiei Europene. Pentru comparaţie, rata medie a şomajului în UE a fost de 10%, în luna octombrie.

"În ciuda tuturor îngrijorărilor privind economia, anul s-a dovedit a fi bun pentru Germania", a declarat Merkel.

"Am realizat ce ne-am planificat. Şi chiar am ieşit din criză mai puternici. Acest lucru se datorează, în primul rând, muncii voastre, dragi cetăţeni", a adăugat cancelarul german în adresarea sa televizată către populaţie.