Evenimentul Zilei > Justitie > Angajat Metrorex, trimis în JUDECATĂ pentru a oferit informații legate de ACHIZIȚIA unor garnituri de tren pentru Magistrala de metrou Drumul Taberei – Pantelimon
Angajat Metrorex, trimis în JUDECATĂ pentru a oferit informații legate de ACHIZIȚIA unor garnituri de tren pentru Magistrala de metrou Drumul Taberei – Pantelimon

Angajat Metrorex, trimis în JUDECATĂ pentru a oferit informații legate de ACHIZIȚIA unor garnituri de tren pentru Magistrala de metrou Drumul Taberei – Pantelimon

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Picu Valeriu, angajat Metrorex SA, care este acuzat că a folosit în direct sau indirect informații ce nu sunt destinate publicității. De asemenea, conform rechizitoriului DNA, acesta a permis accesul unor persoane neautorizate la astfel de informații.

Informațiile divulgate se referă la achizițiile de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon.  Alături de el, a fost trimist în judecată și Băncescu Oviiu, care este un angajat al unei societăți comerciale participante la licitație. Acesta este acuzat de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

PICU VALERIU,  angajat al societăţii comerciale de transport cu metroul București -Metrorex SA, de membru al comisiei de licitație, sub aspectul comiterii infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

BĂNCESCU OVIDIU, angajat al unei societăți comerciale participante la licitație, sub aspectul comiterii infracţiunii de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 26 iunie 2014, societatea comercială de transport cu metroul București – METROREX S.A. a lansat procedura de achiziție publică,  pentru atribuirea acordului – cadru ”Achiziţia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon”, având ca obiect cumpărarea de cel mult 51 trenuri noi de metrou (a câte şase vagoane).
Valoarea estimata a contractului s-a stabilit la suma de 1.556.259.680 lei, sursa de finanţare urmând a se asigura din credit extern garantat de stat (B.E.I.) şi de la bugetul de stat.
Acordul – cadru urma a se perfecta cu un singur operator economic, pentru o durată de 84 luni.

Procedura de achiziţie este cea a licitaţiei deschise, valoarea estimată fiind de 1.556.259.680 lei, iar criteriul de evaluare a ofertelor este reprezentat de „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”.
În acest context, în perioada octombrie 2014 – martie 2015, inculpatul Băncescu Ovidiu, reprezentant al uneia dintre societățile participante la licitație,  l-a determinat pe inculpatul Picu Valeriu,  membru al comisiei de licitație, să furnizeze, în mod continuu, informații cu caracter confidențial vizând desfășurarea licitației, reprezentanților uneia dintre societățile participante la licitație. Aceste informații se refereau inclusiv la ofertele și condițiile celorlalți contracandidați, având ca rezultat vicierea gravă a procedurii de licitație. Informațiile confidențiale erau oferite atât în scopul adjudecării licitației de către firma respectivă,  cât şi pentru ca inculpatul Picu Valeriu să continue să încaseze foloase (contravaloarea traducerilor solicitate de  reprezentantul firmei, inculpatul  Băncescu Ovidiu și efectuate prin intermediul unei PFA aparținând unei rude a angajatului Metrorex) .
Firma respectivă a fost desemnată câştigătoare, însă contractul de atribuire nu a fost încheiat din cauză că, în prezent,  procedura este suspendată.

Dosarul a fost trimis spre judecare  Tribunalului Bucureşti. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată în comunicatul remis de DNA.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.