Evenimentul Zilei > Actualitate > Andrei Floroiu: „Zbor pentru orice cauză nobilă”
Andrei Floroiu: „Zbor pentru orice cauză nobilă”

Andrei Floroiu: „Zbor pentru orice cauză nobilă”

Aflat pentru a doua oară în România, Andrei Floroiu, românul stabilit la New York care a iniţiat campania "Fly for MS", a participat la Seminarului Naţional de Scleroză Multiplă de la Sibiu.

România nu este la coada clasamentului când vine vorba despre acordarea de asistenţă medicală şi medicamente pentru scleroză multiplă" este părerea lui Andrei Floroiu, românul ce a iniţiat campania "Fly for MS" (Zboară pentru scleroza multiplă).

Spre deosebire de Polonia, unde accesul la medicamente este asigurat în proporţie de 10%-15%, în România statisticile arată mult mai bine, explică tânărul.

Ieri, la Sibiu s-a încheiat cea de-a VII-a ediţie a Seminarului Naţional de Scleroză Multiplă, la care a fost prezent şi Andrei Floroiu. În urmă cu aproape o lună, acesta a iniţiat un zbor umanitar ce şi-a propus să atragă atenţia asupra acestei maladii, zbor în care va străbate, într-un avion Cessna 340, 30 de ţări şi 47.000 de kilometri.

"Este mai puţin cunoscută, nu s-au descoperit cauzele apariţiei, sunt ţări în care nu există suficienţi specialişti, iar unii dintre cei diagnosticaţi nu-şi permit tratamentul", explică Andrei Floroiu.

Claudia Torje, directorul Societăţii de Scleroză Multiplă din România, a făcut rost de fondurile pentru acest zbor, patru companii farmaceutice împărţind cheltuielile.

"Din motive birocratice am ajuns la Sibiu abia în jurul orei 22.30. Am fost uimiţi să vedem că eram aşteptaţi. Am zburat cu pacienţii până undeva spre miezul nopţii", a povestit Floroiu.

COSTURI

Tratament de 1.000 € pe lună

În România, din lipsă de specialişti, sunt descoperite doar o treime dintre cazuri. Din aproape 10.000 de pacienţi diagnosticaţi, numai 1.883 primesc tratament sau urmează programe de recuperare. Costurile tratamentului depăşesc 1.000 de euro pe lună şi puţini îşi permit să-l urmeze.

"Când se pune acest diagnostic, bolnavii sunt convinşi să se pensioneze prematur, deşi ar fi bine să lucreze cu normă redusă şi să rămână alături de societate", spune Floroiu.

Andrei Floroiu spune că ar vrea să continuie să ducă mesajul în zbor şi pentru alte cauze umanitare. "Am învăţat în această călătorie multe lucruri. (…) Organizaţia noastră este «Fly for a cause» şi mi-aş dori să zbor pentru orice cauză nobilă", adaugă tânărul.

  • Puteţi dona 2 Euro prin trimiterea unui SMS la numarul 890 în reţeaua Vodafone, Orange şi Cosmote în perioada 10-29 septembrie. Servicii oferite gratuit de Vodafone, Orange şi Cosmote. Nu se percepe TVA.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: