În acest sens, Autoritatea îi obligă pe operatori să scadă preţurile de interconectare.
În următorii trei ani, tarifele la telefonia mobilă vor scădea cu 25%-30%, deoarece Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii (ANC) îi va obliga pe operatorii din piaţă să reducă tarifele de interconectare practicate, a declarat preşedintele instituţiei, Liviu Nistoran. „Tarifele de interconectare sunt cele care fac diferenţa între preţul apelurilor în reţea, care sunt ieftine, şi preţul apelurilor în afara acesteia, care sunt destul de mari. Ele sunt cheia competiţiei“, a spus şeful ANC, menţionând că operatorii au încercat să determine instituţia să amâne reducerea acestor tarife.
În ceea ce priveşte Orange şi Vodafone, liderii pieţei de telefonie mobilă locale, ANC a stabilit că, începând de la 1 ianuarie 2009, vor practica tarife de interconectare de 5,03 eurocenţi pe minut. Operatorilor Cosmote şi Telemobil (Zapp) le vor fi impuse, de la 1 februarie 2009, tarife de interconectare de 6,4 eurocenţi pe minut, iar firmei RCS&RDS de 7,21 eurocenţi pe minut. Tariful de interconectare este preţul plătit de un furnizor de servicii de telefonie altui operator pentru transportul şi terminarea apelurilor propriilor utilizatori în reţeaua acestuia din urmă. La 1 ianuarie 2010, ANC va scădea din nou tarifele pe care le plătesc operatorii pentru a-şi folosi reciproc reţelele. Astfel, la Cosmote şi Telemobil tariful va fi de 5,67 eurocenţi pe minut, iar la RCS&RDS de 6,4 eurocenţi.
„În condiţiile actuale, de criză economico-financiară, scăderea tarifelor de interconectare este bine-venită, deoarece scad preţurile şi este încurajat consumul de servicii telecom“, a adăugat Nistoran.
Marii operatorii nu sunt însă de acord cu măsura luată de autoritate. „Considerăm că propunerea ANC, privind scăderea tarifelor de interconectare, este o iniţiativă discriminatorie pentru operatorii Vodafone şi Orange, de natură să descurajeze competiţia“, ne-au transmis oficialii Vodafone.
MECANISME
Scăderea costurilor finale nu este obligatorie
Diminuarea tarifelor de interconectare nu înseamnă că operatorii sunt obligaţi să reducă şi preţurile finale. Chiar şi cu aceste tarifele reduse, operatorii pot menţine sau chiar creşte preţurile pentru a nu-şi periclita profiturile. „Apreciem că declaraţiile preşedintelui ANC, potrivit cărora tarifele pentru serviciile mobile vor scădea cu 25%-30%, ca urmare a diminuării taxelor de interconectare, nu au nici un fundament de business“, spun oficialii Vodafone.