Evenimentul Zilei > International > Amplă misiune de salvare în Liban. Cot la cot, UE, Turcia și statele din Golful Persic
Amplă misiune de salvare în Liban. Cot la cot, UE, Turcia și statele din Golful Persic

Amplă misiune de salvare în Liban. Cot la cot, UE, Turcia și statele din Golful Persic

Uniunea Europeană, Turcia şi statele din Golful Persic au oferit asistenţă Libanului, după incidentul produs marţi în zona portului din Beirut, informează Rador.

 

Comisia Europeană a anunţat, miercuri, că a răspuns solicitării pentru asistenţă şi ajutor umanitar din partea Libanului şi a activat Mecanismul UE de Protecţie Civilă, instituit pentru a interveni în situaţii de dezastre naturale. În Liban au fost trimişi peste 100 de pompieri înalt calificaţi, împreună cu vehicule de intervenţie, echipaje de câini şi echipamente speciale, pentru operaţiunile de căutare şi salvare în zone urbane, precizează oficialii UE.

Olanda, Grecia şi Republica Cehia au confirmat că vor participa la misiunea de salvare în Liban, iar Franţa, Polonia şi Germania au oferit, la rândul lor, asistenţă autorităţilor libaneze.

UE a precizat că a fost activat sistemul de cartografiere prin satelit Copernicus pentru a ajuta autorităţile libaneze să evalueze amploarea distrugerilor provocate de explozie.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că Franţa a trimis în Liban 55 de membri ai forţelor de securitate şi 6 tone de echipamente medicale, precum şi 10 medici specializaţi în intervenţii de urgenţă.

Olanda va trimite în Liban o echipă de 67 de medici, asistente, pompieri şi poliţişti, pentru a participa la operaţiunile de salvare a supravieţuitorilor exploziei din portul Beirut.

Republica Cehia trimite în Liban o echipă de căutare şi salvare cu 36 de membri, a precizat ministerul ceh de interne.

Turcia a mobilizat echipe de căutare a supravieţuitorilor sub dărâmături şi a organizat o bucătărie într-o tabără de refugiaţi palestinieni, care oferă mâncare sinistraţilor şi celor care au nevoie.

Kuweit a trimis în Liban ajutor medical şi alte bunuri esenţiale, iar Qatar a mobilizat un avion militar cu echipamente medicale, care va fi urmat de alte trei avioane de transport, încărcate cu două spitale de campanie, având 500 de paturi fiecare, echipate cu aparate de respirat şi alte echipamente medicale.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Federaţia Internaţională a Crucii Roşii (IFRC) şi Organizaţia Semiluna Roşie au trimis la Beirut 40 de tone de ajutoare medicale, inclusiv echipamente de protecţie personală, transportul fiind plătit în totalitate de o organizaţie din Dubai.

Rusia a anunţat că trimite 5 avioane cu echipamente medicale, un spital de campanie şi personal medical, echipat cu echipamente de protecţie împotriva coronavirusului.

Iranul a anunţat, de asemenea, că va trimite în Liban 9 tone de alimente, medicamente şi echipamente medicale, precum şi personal medical şi un spital de campanie.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.