Amnesty International cere României să facă lumină în cazul închisorilor CIA

Amnesty International cere României să facă lumină în cazul închisorilor CIA

Organizaţia Amnesty International (AI) cere UE, şi în mod direct mai multor state membre, printre care şi România, să facă lumină în cazul programelor secrete ale CIA de transfer şi detenţie a suspecţilor de terorism. Organizaţia a publicat un nou raport ce detaliază lipsa de progrese în această problemă, atât la nivelul UE cât şi în rândul unor state membre individuale ale blocului comunitar.

"UE a eşuat total în a trage la răspundere statele membre pentru abuzurile pe care le-au comis" asupra victimelor, spune AI. "Consiliul European nici măcar nu a recunoscut că UE însăşi poartă responsabilitatea colectivă pentru complicitatea guvernelor la tortură, detenţie ilegală şi dispariţii forţate", subliniază organizaţia.

În ceea ce priveşte România, AI aminteşte presupunerile apărute încă din 2005 privind existenţa unei închisori secrete a CIA. "Autorităţile neagă în totalitate responsabilitatea, în pofida unor dovezi proaspete de implicare a ţării în programul de transferuri", relevă raportul dat publicităţii de AI.

"Dovezile proaspete" vizează printre altele o informaţie a autorităţilor poloneze potrivit căreia o aeronavă Boeing 737 a aterizat pe 22 septembrie 2003 în Polonia pentru a lua la bord cinci pasageri, după care a decolat spre România. Raportul AI menţionează şi o ştire Associated Press, potrivit căreia mai mulţi suspecţi de terorism ar fi fost transferaţi la centru de detenţie Guantanamo Bay pe 24 septembrie, de o aeronavă Boeing 737 care făcuse în prealabil mai multe opriri în Polonia şi România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amnesty Internaţional cere autorităţilor române să urmeze de urgenţă exemplul altor state membre UE care au luat măsuri pentru dezvăluirea adevărului privind rolul lor în programele CIA de detenţie şi de transfer derulate după 11 septembrie 2001. "Revelaţiile din 2009 şi 2010 privind presupusa complicitate a României în programele secrete ale CIA fac necesar ca guvernul român să îşi ia angajamentul de a derula o anchetă completă, imparţială, independentă şi eficientă care să stabilească rolul său în aceste operaţiuni", spune raportul AI.