Americanii sunt atât de îngrijorați de amestecul Rusiei în presa și societatea românească, încât la nivelul Ambasadei de la București a fost constituită o celulă de monitorizare atentă a acestor activități, a declarat ambasadorul Hans Klemm, pentru Europa Liberă.

„Nivelul de propagandă rusă şi încercările de influenţă malignă sunt îngrijorător de ridicate. Dacă analizăm activităţile sprijinite de Rusia cu scopul de a interveni în alegerile din SUA şi în politica internă, dar şi activităţi similare din alte ţări partenere şi aliate, comportamentul Rusiei din ultima perioadă este un motiv de îngrijorare majoră pentru SUA şi, alături de China, Rusia este menţionată în strategia noastră de securitate naţională drept competitor strategic. Comportamentul Rusiei este cu siguranţă foarte îngrijorător pentru SUA şi pentru NATO.

Sunt activităţi care ne trezesc mari, mari îngrijorări. La Ambasadă, avem o echipă care monitorizează activităţile de influenţă malignă ale Rusiei din presa şi societatea românească şi încercăm să împărtăşim din ce în ce mai mult aceste informaţii cu partenerii noştri din Guvernul României, dar şi cu publicul român. Aşa cum aţi spus, nivelul de propagandă rusă şi încercările de influenţă malignă sunt îngrijorător de ridicate şi suntem foarte bucuroşi de nivelul de rezistenţă la aceste activităţi demonstrat de România”, a declarat ambasadorul Hans Klemm.

Pro-americanismul românilor, deși în scădere, continuă să constituie o rezistență în fața propagandei ruse: ”La sfârşitul lunii noiembrie am participat la Academia Română la o prezentare a unui sondaj realizat împreună cu o companie americană. Conform acestuia, aproape 80% dintre români sunt pro-americani, au o părere pozitivă despre relaţia SUA-România şi o părere pozitivă despre Statele Unite. Comparând România cu alte ţări de aici, din Europa, ne simţim binecuvântaţi de susţinerea pe care România o acordă parteneriatului cu SUA”.