În timp ce tot mai multe țări și-au manitestat bănuieli că laboratorul P4 (foto) din Wuhan se află la originea epidemiei de COVID-19, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a acuzat China că blochează accesul la această instituție, scrie Washington Times.

Într-un interviu televizat, el a explicat că autoritățile americane „cer în continuare Partidului Comunist Chinez să permită intrarea experților străini în acest laborator de virologie, pentru a determina cu precizie unde a apărut virusul”.

La începutul săptămânii, un articol din Washington Post a pus gaz pe foc, dezvăluind că acum doi ani mai mulți oficiali ai ambasadei americane de la Beijing au alertat Washingtonul în legătură cu riscurile de securitate prezentate de acest laborator – altminteri cotat „de înaltă securitate, dar din cauza cercetărilor ultrasecrete de aici.

Între altele, la laboratorul P4 din Wuhan se desfășoară de mai mulți ani studii asupra coronavirușilor purtați de lilieci.

Administrația Trump suspectează acest laborator că se află la originea epidemiei actuale, iar Statele Unite au deschis oficial o anchetă pe acest subiect.

„Nu este ceva politic. Este vorba de știință și de epidemiologie”, a declara Mike Pompeo la Fox Business Network.

„Trebuie să înțelegem ce s-a petrecut pentru a reduce riscul pentru americani, în zilele și săptămânile următoare, și să repunem economia mondială pe șine”, a adăugat el.

„În mod evident, trebuie să determinăm dacă aceasta (scăparea virusului din laborator – n.r.) s-a produs aici, dacă chinezii aveau capacitatea de a administra acest tip de viruși care erau studiați în laborator. Nu avem nici un răspuns. Partidul Comunist Chinez ar trebui să ne permită să îl obținem.”

Într-un al doilea interviu, de data aceasta radiofonic, Mike Pompeo a afirmat că știe „că primele manifestări ale fenomenului (epidemia – n.r.) s-au produs la câțiva kilometri de Institutul de Virologie din Wuhan”.

„Știm că Partidul Comunist Chinez, atunci când a început să evalueze ce trebuie făcut la Wuhan, și-a pus și el problema dacă institutul nu este punctul de origine al virusului”, a adăugat șeful diplomației, adăugând:

„Încă și mai important, știm că au interzis oamenilor de știință din lumea întreagă să pătrundă în acest laborator pentru a evalua ce s-a petrecut acolo, ce se petrece acolo și acum, în timp ce discutăm.”

Washington Times scrie că regimul comunist a refuzat accesul în laborator pentru experții americani și internaționali timp de mai multe săptămâni după începutul epidemiei.

Ziarul afirmă că Beijingul ar fi acceptat inițial să ofere eșantioane de virus Statelor Unite, după care s-au răzgândit.