Un nou episod din Războiul Rece, cu acuzații teribile aduse de americani unor oficiali ruși.

Concret, Statele Unite le-au dat interzis lui Vladimir Petrovici Iermolaiev și Stepan Vladimirovici Tkaci, precum și familiilor lor, să mai intre pe teritoriul Americii. Motivul: cei doi sunt acuzați că au torturat membri ai Martorilor lui Iehova, mişcare religioasă interzisă în Rusia.

Conform informațiilor oferite de Departamentul de Stat american, cei doi oficiali ruși au supervizat interogatorii în care mai mulți adepți ai Martorilor lui Iehova au fost bătuți, sufocaţi sau supuşi unor şocuri electrice. Totul s-a petrecut în oraşul Surgut, din Siberia, la începutul acestui an, pe 15 februarie.

„Rusia trebuie să pună capăt campaniei sale injuste împotriva Martorilor lui Iehova şi să le elibereze imediat pe cele peste 200 de persoane aflate în prezent în închisoare pentru că şi-au exercitat libertatea de credinţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, citat de Agerpres.

În aprilie 2017, Curtea Supremă a Rusiei a scos în afara legii mişcarea Martorii lui Iehova. Ulterior, Ministerul Justiţiei de la Moscova a declarat cultul ca fiind unul „extremist”. Recent, în luna mai, un cetățean danez membru al Martorilor lui Iehova a fost condamnat la şase ani de închisoare de către un tribunal rus.

Martorii lui Iehova este o mişcare religioasă fondată în anii ‘70 în America de către Charles Russel.