Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a transmis că, în perioada 23-29 iulie a.c., au continuat activităţile de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la instituţii publice şi operatori economici din diverse domenii de activitate, comerţ, alimentaţie publică, turism, de agrement etc..

În urma celor 779 controale efectuate la nivel naţional, au fost aplicate 2.138 sancţiuni contravenţionale (1.750 avertismente şi 388 amenzi), în cuantum de peste 379.500 lei.

Pe lângă identificarea şi înlăturarea disfuncţionalităţilor specifice, specialiştii ISU au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât aceştia să cunoască şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi au desfăşurat exerciţii de evacuare cu personalul aflat la locul de muncă.

De asemenea, în perioada menţionată, la nivel naţional s-au realizat 729 acţiuni pentru educarea preventivă, pregătirea şi verificarea adoptării măsurilor de protecţie a populaţiei privind modul de comportare specific tipurilor de risc.

Totodată, inspectorii de prevenire au fost angrenaţi în 12 comisii de recepţie pentru verificarea respectării cerinţelor de securitate la incendiu pe timpul execuţiei lucrărilor de construcţii şi au continuat analizarea documentaţiilor necesare acordării avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu şi protecţie civilă.

Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat şi acţiuni de recunoaştere la categoriile de obiective cuprinse în planurile de verificare.

Peste 1.000 de incendii

În plan operaţional, în perioada de referinţă au fost derulate 9.250 intervenţii la nivel naţional,  salvatorii fiind solicitaţi la 1.087 misiuni de stingere a incendiilor, 7.342 cazuri pentru acordarea primului ajutor medical, 37 misiuni de descarcerare şi 186 pentru deblocare/salvare, pe timpul cărora 55 de persoane aflate în dificultate au fost salvate.

De asemenea, în cele şapte zile, 6.616 persoane au fost asistate medical de către pompierii care încadrează echipajele de prim-ajutor medical și terapie intensivă mobilă.

„Asigurarea climatului de siguranţă la nivelul comunităţii şi crearea culturii de securitate rămân principalele obiective ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi unităţilor subordonate şi reprezintă elementele fundamentale ce susţin activităţile derulate în sprijinul şi pentru cetăţean”, se precizează într-un comunicat al IGSU.