Leonard Orban: amenzi de 30.000 euro/ zi dacă nu aplicăm legea „Big Brother”

Leonard Orban: amenzi de 30.000 euro/ zi dacă nu aplicăm legea „Big Brother”

România riscă să plătească circa 30.000 de euro pe zi, sancțiuni financiare impuse de Comisia Europeană, dacă nu pune în aplicare directiva europeană privind„ retenția datelor”, a spus ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la audierile din Parlament.

Comisia Europeană a somat România încă din octombrie să aplice această directivă. În 2009, Curtea Constituțională a declarat că legea privind păstrarea datelor – care ar fi obligat companiile de telecomunicații și furnizorii de internet să stocheze o serie de date ale utilizatorilor – este neconstituțională, iar țara noastră nu a adoptat un nou act legislativ care să pună în aplicare directiva europeană.

Totuși, sancțiunile financiare dispuse de Comisia Europeană nu vor putea fi aplicate decât după o hotărâre a Curții Europene de Justiție.

Leonard Orban a mai spus, la audierea în comisiile parlamentare de afaceri europene, că împotriva României sunt declanșate în prezent 47 de proceduri de încalcare a tratatului de aderare, șase din aceste proceduri reclamând „acțiuni urgente”.

Ne puteți urmări și pe Google News