Ministrul Joseph Malanji a declarat, la o conferinţă de presă, că i-a telefonat ambasadorului Daniel Foote şi i-a transmis acestuia că a făcut comentarii ”incorecte şi inacceptabile”, relatează agenția DPA, citată de Agerpres. Şeful diplomaţiei din Zambia a adăugat că guvernul de la Lusaka este ”extrem de preocupat” de decizia ambasadorului american de a critica public o hotărâre judecătorească prin care se aplică legile ţării.

Ambasadorul SUA a emis, în ziua precedentă, o declaraţie prin care critică decizia Înaltei Curţi din Zambia de a condamna la 15 ani de închisoare doi bărbaţi homosexuali. ”Am fost personal îngrozit să citesc, ieri, despre condamnarea la 15 ani de închisoare a doi bărbaţi, care au avut o relaţie consensuală, care nu a afectat absolut pe nimeni”, a menţionat, ambasadorul american, în text.

Cei doi au fost condamnaţi în primă instanţă, în 2017, pentru ”relaţii sexuale împotriva naturii”. Ei au înaintat recurs, dar instanţa supremă din țara africană a menţinut sentinţa. (Foto Agerpres)