Evenimentul Zilei > International > Ambasadorul SUA, lecție dură primită de la Guvern. Scandalul este uriaș
Ambasadorul SUA, lecție dură primită de la Guvern. Scandalul este uriaș

Ambasadorul SUA, lecție dură primită de la Guvern. Scandalul este uriaș

Ministrul zambian de externe, Joseph Malanji, a reacţionat, sâmbătă, după ce ambasadorul SUA în Zambia a criticat public o decizie a justiţiei acestei ţări prin care doi homosexuali au fost condamnaţi la închisoare.

Ministrul Joseph Malanji a declarat, la o conferinţă de presă, că i-a telefonat ambasadorului Daniel Foote şi i-a transmis acestuia că a făcut comentarii ”incorecte şi inacceptabile”, relatează agenția DPA, citată de Agerpres. Şeful diplomaţiei din Zambia a adăugat că guvernul de la Lusaka este ”extrem de preocupat” de decizia ambasadorului american de a critica public o hotărâre judecătorească prin care se aplică legile ţării.

Ambasadorul SUA a emis, în ziua precedentă, o declaraţie prin care critică decizia Înaltei Curţi din Zambia de a condamna la 15 ani de închisoare doi bărbaţi homosexuali. ”Am fost personal îngrozit să citesc, ieri, despre condamnarea la 15 ani de închisoare a doi bărbaţi, care au avut o relaţie consensuală, care nu a afectat absolut pe nimeni”, a menţionat, ambasadorul american, în text.

Cei doi au fost condamnaţi în primă instanţă, în 2017, pentru ”relaţii sexuale împotriva naturii”. Ei au înaintat recurs, dar instanţa supremă din țara africană a menţinut sentinţa. (Foto Agerpres)