Preşedintele american Barack Obama l-a nominalizat joi pe viitorul ambasador la Bucureşti - Mark Henry Gitenstein, un avocat care s-a remarcat prin activităţi de lobby, consultanţa acordată comisiei juridice a Senatului şi prin rolul în cadrul echipei de tranziţie pe care şeful statului a numit- o până la învestirea sa în funcţie.
Ministerul român de Externe a salutat ieri „experienţa şi calităţile profesionale” ale lui Gitenstein, exprimând speranţa că acesta va începe mandatul în scurt timp. Nominalizarea lui Obama trebuie acum confirmată de Senat.
Site-ul Casei Albe precizează că Mark Gitenstein lucrează ca expert la Brookings Institution, specializat în probleme de securitate naţională şi libertăţi civile. El este totodată partener la compania de avocatură Mayer Brown LLP. Anterior, Gitenstein a lucrat ca funcţionar la Senat timp de 17 ani, la biroul lui Joseph Biden, actualul vicepreşedinte al SUA, şi în calitatea de consilier-şef la comisia juridică. O alegere politică Mark Gitenstein, care a făcut parte din echipa de tranziţie a lui Barack Obama, a fost iniţial vizat pentru un alt post. Potrivit „Washington Post”, Mark Gitenstein fusese propus în februarie pentru funcţia de asistent al procurorului general american responsabil de politici juridice, dar Casa Albă a retras nominalizarea din cauza criticilor privind activităţile de lobby ale acestuia.
Acelaşi ziar relata în 2008 că Mark Gitenstein a desfăşurat activităţi de lobby în valoare de milioane de dolari pentru Camera americană a Comerţului şi a susţinut legi favorabile companiilor Boeing şi GeneralDynamics. Pe lista clienţilor lui Gitenstein, care a activat ca lobbyst în Congres, mai figurau companii precum AT&T, Merrill Lynch, Ernst & Young sau Lockheed Martin. „Prezenţa lui Gitenstein (în echipa de tranziţie - n.r.) reaminteşte că promisiunea lui Barack Obama de a se distanţa de cultura de lobby de la Washington ar putea fi mai greu de îndeplinit decât se anticipa”, comenta „Washington Post”, citat de Mediafax.
Gitenstein a contribuit cu 4.000 de dolari la campania lui Joseph Biden şi cu 1.500 de dolari la campania lui Hillary Clinton, în timpul alegerilor primare din Partidul Democrat.
El nu este însă diplomat de carieră. În campania electorală, Obama a promis că nu va numi lobbyşti în administraţie şi nu va oferi colaboratorilor posturi de ambasadori. El a fost deja criticat pentru că a ignorat aceste angajamente prin nominalizarea unor importanţi donatori în posturile de ambasadori la Londra şi Paris.
Fostul ambasador SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman şi-a încheiat mandatul în 2008.