Ambasadorul rus la Chişinău, ironic la adresa armatei române

Ambasadorul rus la Chişinău, ironic la adresa armatei române

Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Valeri Kuzmin, a criticat, azi, într-o conferinţă de presă, conţinutul manualului Istoria Românilor, predată în şcolile din Republica Moldova, şi a făcut remarci ironice la adresa armatei române.

În conferinţa de presă organizată cu ocazia încheierii mandatului, Kuzmin a susţinut că în manualul Istoria Românilor este promovată ura faţă de ruşi şi Rusia. "Nu este niciun cuvânt despre holocaust pe teritoriul Moldovei, nu este niciun cuvânt despre verdictul tribunalului de la Nurnberg, despre crimele mareşalului Ion Antonescu", a declarat el.

În context, el a ironizat armata română, spunând un banc, potrivit căruia "Armata română este cea mai puternică din lume: a ajuns cu germanii până la Stalingrad şi cu ruşii până Berlin", relatează corespondentul Agerpres.

Ambasadorul a mai declarat că Rusia doreşte relaţii prieteneşti cu Republica Moldova, dar "noua generaţie trebuie să fie educată în spiritul corectitudinii politice".

Ne puteți urmări și pe Google News

Valeri Kuzmin a fost, de mai multe ori, în vizorul presei de la Chişinău, din cauza declaraţiilor sale, calificate uneori drept scandaloase, iar mai multe partide şi reprezentanţi ai societăţii civile au cerut chiar şi expulzarea acestuia.

Valeri Kuzmin, care a fost ambasador al Rusiei la Chişinău din iulie 2007, va părăsi, duminică, Republica Moldova şi va fi înlocuit cu noul ambasador rus, Farit Muhametşin. Acesta, în vârstă de 65 de ani, conduce, în prezent, Agenţia Federală Rusă pentru Afacerile CSI (Comunitatea Statelor Independente) şi legăturile cu concetăţenii din străinătate şi cooperare internaţională (Rossotrudnicestvo).