Evenimentul Zilei > Actualitate > Noul ambasador al Marii Britanii la Bucureşti: „Cupidon e cel mai bun diplomat”
Noul ambasador al Marii Britanii la Bucureşti: „Cupidon e cel mai bun diplomat”

Noul ambasador al Marii Britanii la Bucureşti: „Cupidon e cel mai bun diplomat”

Martin Harris, care i-a succedat lui Robin Barnett ca ambasador al Marii Britanii în România, are o bogată activitate pe blog. Ultima sa postare, care are ca subiect nunta unor prieteni, se încheie cu o concluzie: „Cupidon este cel mai bun diplomat”.

"Cine este cel mai mare diplomat din toate timpurile? Metternich – autorul Congresului de la Viena? Titulescu, inginerul-antantă? Sau poate Kissinger, care l-a dus pe Nixon în China? Nu. Cel mai mare diplomat din toate timpurile este Cupidon. Acest îngeraş obraznic a făcut pentru cauza relaţiilor internaţionale mai mult decât toate serviciile diplomatice ale lumii puse la un loc", scrie ambasadorul în postarea intitulată “Let’s get married”.

Cei doi tineri căsătoriţi la care acesta face referire sunt un coleg al său de Ministerul britanic de Externe şi o româncă din Piatra Neamţ. Nunta lor a fost oficiată pe teren “neutru”, la Bruxelles, unde tânăra lucrează.

Ambasadorul mai povesteşte despre “amestecul de prieteni” români şi britanici, martori la ceea ce el numeşte “uniunea dintre România şi Regatul Unit”. Deşi nunta s-a desfăşurat într-un cadru specific britanic, vinul de pe mese a fost ghiurghiuliu de Cotnari.

"Ca diplomaţi, ne petrecem cariera întreagă încercând să creăm legături între state. Cu nesfârşite întâlniri, negocieri, recepţii încercăm să aducem laolaltă ţările – pentru comerţ, pentru securitate colectivă, pentru parteneriate construite pe valori şi interese comune. Dar când Cupidon îşi lansează săgeata – bingo – totul îi reuşeşte dintr-o singură lovitură! Nu putem decât să-i admirăm succesul şi să îl înscriem în registrele de la Consulat", mai scrie diplomatul britanic.

Harris apreciază că acest tip de unuine este încă un pas spre întărirea legăturilor sociale şi culturale dintre cele două ţări .

Ambasadorul Harris i-a urmat lui Barnett, al cărui mandat a luat sfârşit în această vară. Barnett a fost un popular diplomat, câştigând simpatia românilor, mai ales după ce a învăţat să vorbească româneşte foarte bine. Implicat în proiecte sociale importante şi în protecţia persoanelor cu dizabilităţi, Barnett a promis să revină des în ţară, "la prietenii dragi de aici".

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News