Amânări pînă la prescripţie în dosarul Patriciu - Rompetrol

Amânări pînă la prescripţie în dosarul Patriciu - Rompetrol

Dinu Patriciu a reuşit să-şi amâne procesul de la Tribunalul Bucureşti până când două dintre faptele pentru care a fost trimis în judecată s-au prescris.

Este vorba de infracţiunile de manipulare a pieţei de capital şi divulgarea de informaţii privilegiate. Majoritatea celor prezenţi au cerut continuarea procesului, lucru care oricum s-ar fi întâmplat pentru judecarea celorlalte capete de acuzare. Procesul continuă pe 16 noiembrie.

Din şapte, au rămas cinci Dinu Patriciu a fost trimis în judecată alături de alte 11 persoane în septembrie 2006, fiind judecat în dosarul "Rompetrol" partea "creanţa Libia" în şapte capete de acuzare. Încă din faza de urmărire penală, ex-petrolistul susţinea că are încredere în justiţie şi că vrea să fie trimis în judecată pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Acelaşi lucru l-a spus şi astăzi, după cinci ani de termene amânate şi după ce două acuzaţii s-au prescris. De-a lungul acestor cinci ani, cei 12 inculpaţi au făcut tot posibilul să amâne cauza. Dosarul a stat un an la Curtea Constituţională, inculpaţii şi-au schimbat apărătorii, inclusiv judecătorii s-au schimbat de câteva ori în acest dosar.

Cine face "mişto de instanţă" Dealtfel, la termenul de azi, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, acuzat de utilizare de informaţii privilegiate şi aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, a cerut judecătorului să-i spună de ce este chemat termen de termen la proces şi care sunt acuzaţiile concrete care i se aduc. Magistratul Marino Marin Constantin i-a respins cererea ca inadmisibilă, după ce i-a reproşat comentatorului TV că "face mişto de instanţă", completând cu remarca potrivit căreia "dacă încăpeaţi pe mâna unui alt coleg de-al meu vă amenda de vă ustura pentru abuz de drept". Dealtfel, Constantin a participat în urmă cu câteva luni la interviul de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a promova în funcţia de judecător la Înalta Curte, dar a fost respins.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preferaţii lui Patriciu În dosarul Rompetrol, alături de Dinu Patriciu mai sunt inculpaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache. Fostul petrolist este judecat pentru iniţierea unui grup de crimă organizată, spălare de bani în formă agravantă, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune, delapidare, divulgare de informaţii cu caracter privilegiat şi manipularea pieţei de capital.