Bancherii sunt optimişti, iar FMI prevede revenire pe plus în 2010. Cifrele actuale arată însă că Europa este încă grav afectată. Economia mondială se pregăteşte să întoarcă foaia, însă, deocamdată, doar în lumea prognozelor.
În realitate, cifrele arată încă destul de rău, cu scăderi pe toate liniile, însă cu semnale clare de revenire, după cum au arătat bancherii europeni. Potrivit prognozei economice regionale de primăvară pentru Europa în 2009, publicată, ieri, de Fondul Monetar Internaţional (FMI), anul viitor economiile europene se vor redresa, după ce, în 2009, vor cunoaşte un declin puternic.
Astfel, raportul indică o recesiune de 4% pentru economiile dezvoltate europene în acest an, urmată de o uşoară revenire, până la -0,4%, în 2010. Pentru statele în dezvoltare, specialiştii Fondului prevăd o scădere mai mare în 2009, în medie de 4,9%, însă şi o revenire mai spectaculoasă anul viitor, de +0,7%. Cel mai lovit stat din zona euro va fi Irlanda, cu o evoluţie economică de -8%, în 2009. Însă Ţările Baltice vor înregistra de departe cele mai mari scăderi din UE: peste -10%. Optimism în Europa şi în SUA
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a dat un semnal pozitiv băncilor naţionale din statele membre. Oficialul BCE a declarat, luni, că economia mondială este aproape de punctul care va marca revenirea la creştere. El a adăugat că, „în unele cazuri, vedem deja o revenire la creşterea PIB. În alte cazuri, scăderile continuă, însă într-un ritm mai lent”.
Potrivit AFP, producţia industrială a Ungariei a crescut, în martie, cu 4,3%, faţă de luna precedentă, după ce, în februarie, scăzuse cu 4,1%. În Slovacia, producţia industrială a scăzut cu 18% în martie, după ce în februarie înregistrase un declin de -25,6%.
În acelaşi timp, optimismul în creştere pentru economia SUA este confirmat şi de un studiu publicat duminică. Analiştii americani se aşteaptă ca economia să îşi reia avântul în a doua parte a acestui an. Cu toate acestea, Casa Albă estimează un deficit bugetar de 1.840 miliarde de dolari (aproape 13% din PIB), până la finele lunii septembrie, din cauza încasărilor mai slabe din taxe şi a cheltuielilor mari cu şomerii, la care se adaugă sumele alocate ajutoarelor guvernamentale pentru sectoarele auto şi financiar, relatează Reuters. Băncile, „stresate” cu controale Marek Belka, directorul FMI pe Europa, le-a recomandat guvernelor europene să supună băncile unor „teste de stres”, după modelul celor aplicate în SUA şi Marea Britanie. În opinia sa, aceste teste vor contribui la restabilirea încrederii în sectorul bancar. Alte măsuri la care se referă experţii FMI sunt ca guvernele să asigure lichiditate pentru bănci şi să se implice în relaxarea condiţiilor de creditare.
În plus, instituţiile viabile trebuie recapitalizate de sectorul privat, eventual cu sprijin de la stat. Specialiştii Fondului recomandă chiar îngrădirea activelor neprofitabile, prin construirea unei „bănci de pierderi”, administrată privat cu sprijin şi finanţare de la guvern.