Peste trei sferturi din ţară se află sub atenţionare de cod portocaliu de vreme instabilă şi ploi până mâine la ora 6:00, iar alte opt judeţe şi municipiul Bucureşti se află sub cod galben până mâine dimineaţă.

Hidrologii au emis şi ei o avertizare cod roşu de inundaţii şi depăşiri ale cotelor de apărare, valabilă tot până mâine dimineaţă, pe râuri din judeţele Timiş, Mureş şi Harghita.

Instabilitatea atmosferică din ultimele zile a provoccat ploi abundente şi mai multe zone din ţară au fost inundate. 14 localităţi din nouă judeţe – Arad, Bistriţa Năsăud, Cluj, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Hunedoara, Maramureş, Sălaj şi Timiş – au fost afectate astăzi de astfel de fenomene.

Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, aici se intervine pentru evacuarea apei din peste 290 de gospodării, 6 curți, 12 subsoluri, cât și pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil.

Traficul rutier este restricționat pe mai multe drumuri din județele Cluj, Hunedoara și în Maramureș. În județul Timiș, la Lugoj, ca urmare a debitelor aflate în creștere pe râul Timiș și a riscului crescut de inundație, la Casa de Cultură din oraș este amplasată o bază operativă, unde sunt dislocate forțe și mijloace pregătite de intervenție în caz de necesitate.

În județul Sălaj, pe raza localității Răcaș, circulația rutieră este blocată pe o stradă din cauza ruperii unui pod afectat de viitură, fiind afectate aproximativ 30 de gospodării.

Mesaje de informare a populației prin sistemul RoAlert, în contextul avertizării meteo cod roșu, au fost emise la nivelul județelor: Harghita, Mureș și Timiș.

Vineri, Elena Mateescu, directorul ANM, a anunțat că încă nu scăpăm de ploi și că urmează o nouă perioadă prelungită de fenomene meteo periculoase, inclusiv inundații și furtuni violente.