Alina Frăţilă are propria clinică privată în Bonn, unde consultă anual peste 23.000 de pacienţi. A fost printre primii medici din Germania care a făcut o lipoaspiraţie, în anul 1989, şi este pionier când vine vorba de tehnici noi de înfrumuseţare, dar şi în ceea ce priveşte varicele.

Medicul a fost unul dintre invitaţii
speciali la Congresul European de Chirurgie Estetică, ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în Bucureşti. Alina Frăţilă spune că va vizita des Capitala de acum încolo pentru că a fost invitată la Facultatea de Medicină „Carol Davila“ să-i înveţe şi pe studenţii români despre chirurgia dermatologică estetică.

A învăţat bazele chirurgiei
în România

Alina Frăţilă spune că în România a
învăţat bazele chirurgiei. „Am terminat Facultatea de Medicină în România, la Timişoara, unde am făcut doi ani de chirurgie generală şi am operat foarte mult“, îşi aminteşte medicul. În 1981, când a ajuns în Germania, a început tot cu chirurgia generală şi apoi s-a specializat în dermatologie timp de 6 ani, la Bonn, şi ulterior în flebologie.

„În această perioadă am început să
introduc tehnici chirurgicale învăţate în România şi am învăţat flebologie, o specialitate separată pe care puţini dermatologi o au“, mai poveşteşte Alina Frăţilă. Ultima „modă“ în materie de flebologie în Germania este o tehnică ce prespune introducerea unei sonde în vena varicoasă care încălzeşte zona şi o distruge.

„Vena rămâne acolo dar este trombozată,
nu mai curge sânge prin ea. Datorită rezultatelor foarte bune ale acestei tehnici, asigurările private acoperă acum acest tratament“, mai spune medicul. Tehnica nu se poate aplica însă persoanelor foarte slabe, pentru că au venele superficiale şi riscul de complicaţii este mare, şi nici în situaţia în care boala este avansată.

23.000 de consultaţii
şi operaţii pe an

Alina Frăţilă spune că tehnicile de
chirurgie estetică le-a învăţat în Statele Unite, unde tradiţia este foarte vastă: „Acolo am învăţat să operez, făcând cursuri pe cadavre“.

Doctoriţa a fost printre primii
specialişti din Germania care au făcut o aspiraţie de grăsime, în 1989, sau peeling chimic, operaţie care prespune îndepărtarea, pe cale chimică, a straturilor de piele deteriorate. Şi folosirea laserului pentru întinerirea pielii este un domeniu foarte familiar pentru specialistul Alina Frăţilă: „Când au venit în Germania primele şase aparate avansate, în 1995, unul a ajuns în clinica mea“.

Din anul 1995, Alina Frăţilă are
propria clinică de chirurgie estetică în Bonn, unde anual consultă şi operează în jur de 23.000 de pacienţi. „De anul acesta am şi un asociat, un chirurg plastician care, lunar, face în jur de 30- 40 de operaţii la nas“.

Alina Frăţilă este deja prefesor
asistent şi la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, unde predă chirurgia dermatologică estetică, dar şi chirurgia tumorilor de piele.

CURRICULUM VITAE

> Nume:
Alina Frăţilă

> Locul şi data
naşterii:
Bucureşti, 14 ianuarie 1954

> Specialităţi: dermatologie, alergologie, flebologie, chirurgie cosmetică, terapie laser, chirurgie reconstructivă

>
În 2007 a primit premiul „Laser Ionvation Prize“ din partea German Dermatological Laser Society

>
Fost preşedinte al Societăţii Internaţionale de Chirurgie Dermatologică

> Membru în Academia Americană de Dermatologie, Societatea Europeană de Dermatologie Laser, Academia Europeană de Chirurgie Plastică Facială etc.

> A publicat 67 de articole în publicaţii naţionale şi internaţionale