Evenimentul Zilei > Social > Alertă: Pensie mărită în România! Orban loveşte decisiv chiar înainte de alegeri
VIDEO

Alertă: Pensie mărită în România! Orban loveşte decisiv chiar înainte de alegeri

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunţat joi că în România, cetăţenii vor putea beneficia de o pensie minimă mărită, iar valoarea acesteia va fi stabilită în acord cu nişte indicatori economici printre care se regăsesc creşterea economică şi rata inflaţiei.

Despre această pensie minimă şi mărirea ei, Orban a subliniat că măsura va fi adoptată în 2021. Declaraţiile liderului Guvernului României au fost lansate cu ocazia vizitei de lucru pe care a efectuat-o joi la Spitalul Metropolitan Monza, ocazie folosită pentru a sublinia că Strategia naţională de vaccinare antiCOVID va fi adoptată joi în CSAT.

Mai departe, aceasta va fi prezentată vineri de cei care conduc Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2: medicul militar Valeriu Gheorghiţă şi Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Revenind la pensie, trebuie spus că liderul de la Palatul Victoria a lansat această promisiune cu doar 3 zile înainte de viitoarele alegeri parlamentare.

Pensie mărită în 2021? „Fireşte.”

„Fireşte că va fi mărită (n.r. – pensia minimă). Cu cât? Vom vedea pentru că eu v-am spus: creşterea pensiilor trebuie să fie în acord cu nişte indicatori economici, cu creşterea economică, cu rata inflaţiei. Noi vrem să creştem pensiile şi în acelaşi timp să creştem puterea de cumpărare a pensiilor, doar în baza unei dezvoltări economice care se bazează pe creşterea economică serioasă”, a declarat Orban în faţa jurnaliştilor.

Amintim că între PNL şi PSD există un război dur pe tema majorării punctului de pensie. În timp ce liberalii au susţinut că nu pentru moment, din cauza pandemiei de coronavirus care a afectat ţara în plan economic, pensiile n-au putut fi mărite cu mai mult de 14%, social-democraţii insistă că este posibilă creşterea cu 40% a acestora.

Altfel, premierul s-a referit şi la durata stabilită de autorităţile sanitare pentru perioada de carantinare: „Paza bună trece primejdia rea, deocamdată menţinem perioada de carantinare la 14 zile.

De altfel, urmărind evoluţia cazurilor, sunt destule cazuri în care se vede că, de fapt, persoana se vindecă în jurul numărului de 14 zile. Ludovic Orban fusese întrebat de reprezentanţii presei dacă autorităţile au în vedere reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 sau chiar 7 zile.

Un nou spital în lupta cu temuta Covid-19

Revenind la vizita de lucru la Spitalul Metropolitan Monza, preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL) a dezvăluit că unitatea medicală va intra în dispozitivul de luptă antiCOVID cu 30 de locuri pentru Terapie Intensivă şi alte 30 pentru cazuri intermediare de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2. „Suntem la Spitalul Metropolitan, care, în cursul zilei de astăzi, va începe să primească pacienţi COVID cu 30 de locuri pentru Terapie Intensivă şi încă 30 de locuri pentru cazuri intermediare, din 30 de locuri, 20 fiind conectate la sursă de oxigen.

Le mulţumim celor din conducerea spitalului că vin alături de dispozitivul de luptă antiCOVID. Am făcut o vizită în cadrul spitalului, condiţiile de tratare sunt foarte bune, spitalul este construit astfel încât să ofere condiţii de tratare şi condiţii de – să le spunem – cazare foarte bune. Şi le mulţumesc celor de la Spitalul Metropolitan, doamnei director Carmen Orban, pentru faptul că au venit alături de noi în lupta antiCOVID”, a mai completat Ludovic Orban.

foto: Răzvan Vălcăneanţu