Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă pe litoral. Steag roșu pe plaje. Zeci de turiști, recuperați din valuri de către salvamari
Alertă pe litoral. Steag roșu pe plaje. Zeci de turiști, recuperați din valuri de către salvamari

Alertă pe litoral. Steag roșu pe plaje. Zeci de turiști, recuperați din valuri de către salvamari

Misiune contracronometru pe litoral, unde zeci de turiști, care au ignorat steagul roșu, ce interzice scăldatul în mare, au cerut ajutorul salvamarilor după ce, din cauza mării agitate și a valurilor uriașe, nu s-au mai putut întoarce la mal.

Pe plajele de pe litoral este arborat steagul roșu, care de cele mai multe ori este ignorat de turiștii aflați în vacanță pe litoral. Numai în sudul litoralului, de la Olimp la Mangalia, salvamarii au scos din valuri peste 50 de turisti care cereau ajutor, dupa ce ignoraseră steagul rosu arborat pe plaje. Ambulanțele au fost chemate de 18 ori pentru tot atâtea cazuri de victime, alți 36 de turiști fiind salvați fără probleme. Dramatic este faptul ca peste jumătate din  persoanele salvate de la înec sunt copii cu vârste intre 7 si 10 ani,  a declarat, pentru EVZ, salvamarul șef Vasile Borteș.

El spune că salvamarii lui „se luptă cu morile de vânt”, sunt deja obosiți. Un salvator, care a reușit, cu greu, să scoată un copil din valuri, pe plaja din Olimp, și-a dat demisia, extenuat. Turiștii nu ascultă. Și la Eforie Nord a fost prăpăd. Mai mulți turiști și salvamari au făcut un lanț uman în apă, pentru a evita o tragedie. „Un turist aflat sub influență băuturilor alcoolice a ignorat pur și simplu avertizările și fluierele și toate semnalizările salvamarului. A intrat în apă pe steag roșu arborat, a fost luat de curenți și a fost dus în larg”  a declarat salvamarul Gheorge Vătămănescu.

Când s-a dat alarma, doi salvamari s-au dus în ajutorul bărbatului aflat în pericol de inec, însă pentru că era agitat și n-au putut să-i fixeze pe corp tubul flotabil de siguranță, salvatorii au mai chemat un coleg. Lumea s-a mobilizat de pe mal, s-a făcut un lanț și i-au ajutat pe salvamari până la urmă să iasă cu toții la mal. Turistul și-a revenit între timp din mahmureală și nu a mai fost nevoie să fie chemată ambulanță.

Salvamarii avertizează că e un pericol scăldatul, astăzi, în zona Eforie Nord din cauza valurilor mari și a curenților puternici. Valurile mari formate în golful plajei de la Eforie Nord au pus în pericol și ambarcațiunile aflate în radă portului de agrement. Un yacht care plecase din port a fost aruncat de valuri către mal. Echipajul, format din șapte persoane a pornit motorul, a turat la maxim însă nici așa n-a putut să se depărteze de stâncile digului.

Ambarcațiunea încercase să iasă din port, a fost împinsă către mal, de valuri și de către curenți. S-a împotmolit în nisip. Tot echipajul a fost luat de o barcă de la ISU și dus în siguranță în port. S-au chinuit mult să o îndrepte, să o tragă în port, dar nu au reușit. Acum, oamenii sunt în siguranță.

„Toată lumea e în regulă, dar avem de furcă, de asemenea, cu turiștii. Am mai trimis niște salvamari. Chiar acum au scos o mamă și fiică din valuri, fiind trase se curenți în larg”, a mai declarat Gheorghe Vătămănescu. Probleme cu turiștii care ignoră steagul roșu sunt și la Vama Veche.„Intervenim în Vama Veche pentru căutarea-salvarea  unui bărbat, vârsta aproximativ  40 ani. Este căutat momentan cu ambarcațiunea de la Punctul de salvare acvatic Mangalia”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica.