Cercetătorii de la Universitatea din Buffalo, finanțați de Army Research Office (ARO), au creat un plastic ușor care este de 14 ori mai puternic și de opt ori mai ușor (mai puțin dens) decât oțelul și ideal pentru a absorbi impactul gloanțelor și al altor proiectile, potrivit unui comunicat al US Army.

Rezultatele cercetării sunt publicate în revista ACS Applied Polymer Materials.

Materialul este rigid, puternic și dur”, a spus dr. Shenqiang Ren, profesor la Departamentul de Inginerie Mecanică și Aerospațială, membru al Universității din Buffalo și autorul principal al lucrării. „Ar putea fi aplicat vestelor, căștilor și altor tipuri de armuri pentru caroserie, precum și armurilor pentru nave, elicoptere și alte vehicule”, a mai spus acesta.

Cea mai mare parte a materialului este o versiune suprapusă de polietilenă (cel mai obișnuit plastic) numită polietilenă cu greutate moleculară ultrahigh sau UHMWPE, care este utilizată pentru fabricarea de produse precum șoldurile artificiale și penelor de chitară.

S-au inspirat din natură

Atunci când au conceput UHMWPE, cercetătorii au studiat modul în care moluștele crează perlele prin aranjarea unei forme de carbonat de calciu într-o structură care seamănă cu cărămizile care se întrepătrund. Ca și perlele, cercetătorii au proiectat materialul pentru a avea o carcasă exterioară extrem de dură, cu un suport interior mai flexibil, capabil să se deformeze și să absoarbă șocurile de la proiectile.

Spre deosebire de armuri din oțel sau ceramică, UHMWPE poate fi mai ușor de turnat sau modelat în forme complexe, oferind o protecție versatilă atât pentru soldați, cât și pentru vehicule și alte active ale Armatei”, a spus dr. Evan Runnerstrom, manager de program, design de materiale, ARO.

Aceasta este ceea ce este cunoscută sub numele de armură moale, în care materialele moi, dar strâns țesute creează ceea ce este în esență o plasă foarte puternică capabilă să oprească gloanțele. KEVLAR este un exemplu binecunoscut.