Evenimentul Zilei > Vremea > Alertă meteo de la ANM. Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii ianuarie
Alertă meteo de la ANM. Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii ianuarie

Alertă meteo de la ANM. Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii ianuarie

După o perioadă atipică pentru această perioadă, meteorologii anunță că vremea revine la normal.

În prima jumătate a lunii ianuarie ne așteaptă temperaturi apropiate de cele specifice perioadei, 1 – 12 ianuarie, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Astfel, în Banat, debutul de an aduce un regim termic caracterizat de valori apropiate de cele climatologic specifice perioadei. Vor fi maxime diurne în medie de 2-4 grade şi minime de minus 6 grade Celsius. După data de 4 ianuarie, sunt șanse ca temperaturile să mai crească până spre 6 grade, iar minimele se vor apropia de 0 grade. Abia după data de 10 ianuarie sunt șanse de precipitații sub formă de zăpadă.

În Crișana anul 2020 începe cu temperaturi apropiate de cele climatologic specifice în această perioadă, cu maxime diurne în medie de 2-4 grade şi minime de -6, -4 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi în general redusă până spre 10 ianuarie.

Transilvania va avea zile cu valori termice situate în jurul celor climatologic specifice acestei perioade din an, cu maxime cuprinse între 0 și 2 grade şi minime de -8, -4 grade. Se vor înregistra temperaturi uşor mai ridicate după data de 4 ianuarie şi din nou în perioada 8-10 ianuarie. În prima săptămână a lunii ianuarie vor fi șanse minime de precipitații, apoi probabilitatea va mai creşte, în special în ultimele zile.

Pentru zona Maramureşului, valorile de temperatură vor avea uşoare variaţii de la o zi la alta, dar în mare parte din intervalul de referinţă se vor situa în jurul celor climatologic specifice în această perioadă din an, cu maxime, în medie, de 1 – 3 grade şi minime de minus 5 – minus 3 grade. Temperaturi diurne uşor mai ridicate vor fi posibile în jurul datei de 4 ianuarie şi din nou în perioada 8 -10 ianuarie. În prima săptămână a intervalului de referinţă, regimul pluviometric va fi deficitar, apoi probabilitatea pentru precipitaţii va mai creşte, în special în ultimele zile.

În Moldova, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, valorile termice diurne vor fi apropiate de cele climatologic specifice în această perioadă din an, cu maxime de 1 – 4 grade. În 31 decembrie, dar şi în jurul datelor de 4 şi 8 ianuarie maximele temperaturii aerului se vor situa peste cele normale, respectiv 4 – 6 grade, în medie. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori în marea lor majoritate mai ridicate decât normele climatologice, astfel că minimele se vor încadra într-un ecart mediu de minus 5 – minus 1 grad. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ redusă în mare parte din interval, exceptând ultimele zile.

În Muntenia, în majoritatea zilelor din intervalul de prognoză, valorile termice, deşi vor avea uşoare variaţii, se vor situa în jurul celor climatologic specifice în această perioadă din an, cu maxime de 2 – 5 grade şi minime de minus 5 – minus 2 grade, în medie. Temperaturi diurne uşor mai ridicate, cu precădere în zonele deluroase, vor fi în perioada 31 decembrie – 1 ianuarie şi în jurul datei de 4 ianuarie, când media regională va fi de 5 – 7 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar în mare parte a intervalului de referinţă, dar în special în prima săptămână, probabilitatea pentru precipitaţii fiind mai ridicată doar în ultimele zile (după data de 8 ianuarie).

În Oltenia, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, valorile termice diurne se vor situa peste cele climatologic specifice în această perioadă din an, îndeosebi în zona deluroasă, cu maxime de 4 – 7 grade, în medie. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori în marea lor majoritate apropiate de normalul perioadei, astfel că minimele se vor încadra într-un ecart mediu de minus 5 – minus 3 grade. Regimul pluviometric va fi în general deficitar, probabilitatea pentru precipitaţii fiind în creştere doar spre sfârşitul intervalului.

La munte, zilele de 31 decembrie, 3 şi 4 ianuarie vor fi caracterizate de un regim termic diurn peste cel normal al perioadei din an, cu maxime diurne ce vor atinge şi valori pozitive în masivele vestice, dar şi la altitudini de sub 1.400 de metri în restul zonei montane. În celelalte zile din interval, temperaturile maxime se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei din an şi vor fi, în medie, de minus 5 – minus 2 grade. Minimele nocturne, în general apropiate de normal, se vor situa într-un ecart mediu de minus 10 – minus 5 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi în creştere începând din data de 6 ianuarie.