Evenimentul Zilei > International > ALERTĂ la Marea Neagră. Marina Regală britanică a trimis o navă de război în ajutorul Ucreainei. Care va fi reacţia Rusiei
ALERTĂ la Marea Neagră. Marina Regală britanică a trimis o navă de război în ajutorul Ucreainei. Care va fi reacţia Rusiei

ALERTĂ la Marea Neagră. Marina Regală britanică a trimis o navă de război în ajutorul Ucreainei. Care va fi reacţia Rusiei

Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia se accentuează pe zi ce trece. Ministrul britanic al apărării Gavin Williamson a efectuat o vizită în Ucraina unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Stepan Poltorak. Cu această ocazie, Gavin Williamson a anunţat că a trimis o navă de război în Marea Neagră care să sprijine Ucraina în cazul vreunui atac din partea Rusiei.

De asemenea, oficialul englez a afirmat că Marea Neagră nu aparţine Rusiei, potrivit agerpres.ro

Oficialul britanic a făcut aceste declaraţii în momentul în care tensiunile în zonă rămân ridicate după capturarea luna trecută de către Rusia a trei nave ucrainene şi reţinerea echipajului acestora în Marea Neagră, pe care le-a acuzat de intrare ilegală în apele sale teritoriale, o acuzaţie respinsă de Kiev. Gavin Williamson s-a întâlnit vineri cu omologul său ucrainean Stepan Poltorak şi a vizitat portul Odesa unde o navă a Marinei Regale britanice, HMS Echo, a andocat la începutul acestei săptămâni.

„Motivul pentru care HMS Echo se află aici este că dorim în primul rând să ne arătăm solidaritatea faţă de Kiev şi faptul că Ucraina nu este singură”, a spus Williamson.

„Demonstrează de asemenea dreptul nostru de a putea veni în porturi precum Odessa, pentru libertatea de navigaţie, pentru libertatea navelor de a putea opera în Marea Neagră. Aceasta nu este o mare rusească, este o mare internaţională”, a mai spus ministrul britanic al apărării.

Relaţiile dintre Moscova şi Kiev sunt extrem de tensionate ca urmare a anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 şi a susţinerii separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei de către Moscova.