Noul atac împotriva intereselor americane a fost cel de-al 28-lea de acest gen care s-a produs ăn ultimele 7 luni.

Racheta a provocat numai pagube materiale, fără să se înregistreze victim”, a precizat un responsabil al serviciilor de securitate irakiene.

Niciunul din cele 28 de atacuri nu a fost revendicat, dar Statele Unite acuză regulat facţiunile irakiene pro-Iran că se află în spatele tirurilor.

Noul Guvern irakian, condus de fostul şef al serviciilor de spionaj Mustafa al-Kazemi, este privit ca un cabinet de compromis americano-iranian, după luni de tensiuni. SUA și Irak au fost la un pas de război după ce Washingtonul l-a asasinat, la începutul lui ianuarie, pe aeroportul din Bagdad, pe generalul Qasem Soleimani.

Dacă atacurile împotriva intereselor americane au devenit mai rare în ultimele săptămâni, ele rămân o preocupare majoră pentru Washington, care numără sute de diplomaţi pe teritoriul irakian, precum şi 5.200 de soldaţi, vizaţi de un ordin de expulzare al parlamentului, dar niciodată pus în aplicare de guvernul de la Bagdad.

În iunie, Washingtonul va trimite o delegaţie în Irak pentru a renegocia prezenţa sa şi parteneriatele cu Irakul, căruia i-a acordat recent cea mai lunga exceptare de la sancţiunile vizând Iranul – patru luni în care Bagdadul va putea furniza electricitate celor 40 de milioane de locuitori, scăpând de măsurile de retorsiune prevăzute de SUA pentru oricine întreţine relaţii comerciale cu Iranul.