Evenimentul Zilei > International > Alertă la granița cu România. Se cere demiterea Guvernului. „Este incalificabil”
Alertă la granița cu România. Se cere demiterea Guvernului. „Este incalificabil”

Alertă la granița cu România. Se cere demiterea Guvernului. „Este incalificabil”

Este alertă de gradul 0 la granița cu România. Pe fondul tensiunilor politice din ultimele săptămâni, mii de oameni au ieșit în stradă, solicitând demiterea Executivului.

Un protest de amploare a fost organizat în Republica Moldova, duminică dimineață, în Piața Marii Adunări Naționale. Mii de oameni au ieșit în stradă, solicitând Guvernului Chicu și declanșarea alegerilor anticipate.

Îndemnul vine din partea președintei aleasă Maia Sandu după votarea mai multor proiecte în Parlament, printre care și cel ce ține de scoaterea Serviciului  de Informații și Securitate din coordonarea Președintelui Republicii Moldova.

Igor Dodon a pierdut sprijinul Rusiei

„După cum știți, ceea ce s-a întâmplat imediat după alegeri în Republica Moldova a reprezentat o tentativă de lovitură de stat, care s-a manifestat prin modificarea unor legi importante, prin transferul pe care Dodon încearcă să îl facă. Maia Sandu încearcă sa pună capăt acestei tentative, iar un rol important îl va juca Curtea Consitutțională a Republicii Moldova care s-a dovedit a fi un factor de echilibru. Este incalificabil ceea ce se întâmplă acolo. Se poate observa că Dodon a pierdut susținerea din partea Moscovei”, a declarat jurnalistul Dan Andronic.

Igor Dodon o lasă pe Maia Sandu fără puteri

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost lăsată fără o prerogativă de care a beneficiat șeful statului în funcție. Serviciul de Informații și Securitate a trecut de la Președinte în subordinea Parlamentului, printr-un proiect de lege votat în două lecturi de către 51 de deputați.

Proiectul a fost susţinut de deputaţii Partidului Socialiştilor şi cei ai Partidului Şor.

Propus de Partidul Socialist, care îl susţine pe preşedintele încă în exerciţiu, prorusul Igor Dodon, acest proiect de lege este considerat de opoziţie o tentativă de a limita puterile preşedintei alese Maia Sandu, a cărei ceremonie de învestitură este prevăzută să aibă loc la sfârşitul lunii decembrie.

Maia Sandu: Un grup de infractori care nu respectă alegerea poporului

„Un grup de infractori care nu respectă alegerea poporului. Când Parlamentul se întoarce împotriva oamenilor, el trebuie dat jos. Duminică, ieşim cu toţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să le spunem ce crede poporul. Ei au votat în câteva minte, la repezeală, proiecte peste proiecte. Socialiştii şi deputaţii lui Şor au votat ca nişte mitraliere, la comandă, lege după lege. Mâine vom depune contestaţie la Curtea Constituţională. Vom cere anularea acestor legi anticonstituţionale. Acest parlament şi acest guvern trebuie sa plece. Oamenii cer anticipate”, a declarat Maia Sandu.