Evenimentul Zilei > International > Maia Sandu, votată de peste 90% din diaspora. Igor Dodon vede nereguli
Maia Sandu, votată de peste 90% din diaspora. Igor Dodon vede nereguli

Maia Sandu, votată de peste 90% din diaspora. Igor Dodon vede nereguli

Igor Dodon a avut susţinerea a doar 18.498 de cetăţeni din afara granițelor Republicii Moldova.

Update: Luni, Maia Sandu a declarat că „încrederea alegătorilor o onorează” și că mandatul de președinte „nu este un premiu sau un privilegiu” ci „o mare responsabilitate”.

„Încrederea acordată mă onorează şi mă motivează să continuăm pe calea reformării clasei politice. Mandatul de preşedinte pentru mine nu este un premiu sau un privilegiu. Este o mare responsabilitate. Înţeleg că urmează patru ani de muncă asiduă pentru a reclădi instituţiile statului, dar puterea adevărată e cea oferită de popor. Votul oamenilor dă puterea adevărată necesară pentru a schimba lucrurile şi sunt multe lucruri pentru a fi schimbate”, a spus Maia Sandu.

Update: Igor Dodon a declarat, luni, că deține informații potrivit cărora au fost  „încălcări fără precedent” a legilor electorale la scrutinul prezidential de duminică. Dodon s-a referit în special la votul din diasporă.

„Rezultatele preliminare arată că oponenta mea, doamna Maia Sanu, este câştigătoare. Este vorba de rezultatele preliminare şi vreau, preliminar, să o felicit cu acest prilej. În acelaşi timp, vreau să menţionez că staff-ul nostru electoral a fixat mai multe încălcări, fără precedent, la acest scrutin prezidenţial. Este vorba de blocarea dreptului de vot pentru cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc în stânga Nistrului, este vorba de transportarea alegătorilor în ţările membre ale Uniunii Europene, este vorba de implicarea prin declaraţii ale diferiţilor oficiali şi influenţarea rezultatului votului (…) O felicit preventiv pe doamna Maia Sandu pentru acest rezultat, dar sunt obligat să apăr votul celor care au votat pentru mine, prin toate pârghiile legale, Comisia Electorală Centrală), judecată, Curtea Constituţională”, a afirmat Dodon, citat de Agerpres.

Maia Sandu, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), a obţinut, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care a avut loc duminică, peste 90% din voturile exprimate de cetăţenii moldoveni din diaspora.

Datele comunicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), arată că Maia Sandu a strâns 92,94% din totalul voturilor exprimate în cele 139 de secții de votate înființate în afara granițelor Republicii Moldova.

Maia Sandu a fost susţinută de 243.605 din totalul celor 262.103 care au votat în afara teritoriului Republicii Moldova, în timp ce actualul preşedinte al statului, Igor Dodon a avut susţinerea a doar 18.498 cetăţeni moldoveni din diasporă, ceea ce înseamnă 7,06%, scrie Agerpres

Luni dimineața, Comisia Electorală Centrală a finalizat centralizarea proceselor verbale din toate cele 2.143 de secţii de votare constituite atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în străinătate, iar datele cumulate indică un succes al Maiei Sandu cu 57,75% din totalul voturilor valabil exprimate.

Potrivit CEC, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au prezentat la urne 1.650.131 alegători, iar dintre aceştia 1.633.625 au avut voturile valabil exprimate.

Maia Sandu a întrunit 943.486 (57,75%) din totalul celor 1.633.625 voturi valabile exprimate, în timp ce contracandidatul său, Igor Dodon a înregistrat 690.139 voturi (42,25%).

Datele comunicate de CEC sunt preliminarii, ele urmând a fi validate după transmiterea către autoritatea electorală a buletinelor de vot şi a proceselor-verbale în original.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE