Acordul de la Minsk prevede ca Ucraina să recupereze controlul deplin asupra frontierelor sale până la finele anului, amintește Reuters, citat de Agerpres.

"În ceea ce privește alegerile … va dura mai mult. Noi nu dorim desfășurarea de alegeri în teritoriile din estul Ucrainei în condiții ce nu ar respecta (acordul de la) Minsk", a precizat el, referindu-se la așa-numitul proces de pace de la Minsk, notează Reuters.

Alegerile locale vor avea loc "dincolo de calendarul din 2015" pentru a permite un "scrutin incontestabil", a explicat Hollande într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel, care a subliniat că aceste alegeri se vor ține "în conformitate cu legislația ucraineană".

"Prin urmare, este chiar acum sigur că — din moment ce avem nevoie de trei luni pentru a organiza alegerile — vom merge dincolo de data stabilită pentru (implementarea acordului n.r.) Minsk, care este 31 decembrie", a mai spus președintele francez după discuții cu liderii rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroșenko și german Angela Merkel.

"Îmi exprim un optimism prudent cu privire la rezultatele" discuțiilor, a declarat el citat de agenția ucraineană.

Poroșenko a adăugat de asemenea că conflictul se va termina doar când "ultima bucată de teritoriu ucrainean va fi eliberată".

La rândul ei, agenția France Presse îl citează pe Poroșenko declarând după summitul de la Paris că Rusia "mai are încă mult de lucru" înainte de ridicarea sancțiunilor.

"Sancțiunile sunt un instrument de presiune asupra Rusiei pentru a asigura respectarea angajamentelor pe care le-a luat. Am făcut o actualizare pe fiecare clauză a acordurilor de la Minsk și pot să spun că Rusia mai are încă mult de lucru", a subliniat Poroșenko în fața reporterilor.

Și dacă alegerile separatiste nu sunt anulate, "sancțiunile vor fi consolidate", a adăugat președintele ucrainean după summitul din capitala franceză cu omologii săi rus, francez și german.