Alegeri şi referendum în coasta Chinei

Alegeri şi referendum în coasta Chinei

Taiwanezii sunt chemaţi sâmbă tă la urne pentru a-şi alege preşedintele, dar şi pentru a se pronunţa în cadrul referendumului referitor la aderarea insulei la ONU.

Actualul preşedinte, Chen Shui-Bian, nu mai poate candida, întrucât a beneficiat deja de două mandate, aflându-se la putere din anul 2000. Potrivit sondajelor de opinie, favoritul cursei prezidenţiale este Ma Ying-Jeou, candidatul partidului naţionalist de opoziţie Kuomitang (KMT), relevă AFP.

Creditat cu un avantaj confortabil în faţa rivalului său Frank Hsieh, din partea Partidului Democrat Progresist (PDP), Ma Ying-Jeou şi-a concentrat campania electorală pe reformele economice şi aplanarea conflictelor cu China vecină. Frank Hsieh ar putea obţine însă pe ultima sută de metri un număr considerabil de voturi, exploatând „ameninţarea chineză“.

Abordarea acestei teme s-a dovedit o sursă importantă de voturi pentru preşedintele Chen Shui-Bian, care a mizat pe acest subiect şi la alegerile din 2000 şi la cele din 2004. PDP nu a omis să aducă în discuţie criza din Tibet, apreciind că „incidentul reflectă perfect natura guvernului chinez: dictatorial şi brutal“. Un referendum periculos Indiferent cine va fi ieşi învingă- tor în alegerile prezidenţiale, un lucru este cert: SUA vor putea răsufla uşurate. Nici unul dintre cei doi candidaţi nu provoacă la fel de multă îngrijorare la Washington precum Chen Shui-Bian, preşedintele care a luptat constant pentru independenţa insulei. Dacă Taiwanul îşi oficializează independenţa, China, care consideră insula drept un teritoriu separatist, ameninţă să preia controlul cu ajutorul forţei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Invadarea Taiwanului de către China riscă să provoace un război (potenţial nuclear) cu Statele Unite, care se angajaseră să vină în ajutorul Taiwanului dacă insula este ameninţată. Statele Unite au avertizat însă Taiwanul cu privire la organizarea referendumului pentru aderarea la ONU. Aceeaşi atitudine a fost adoptată şi de Franţa, Japonia şi Uniunea Europeană. Rusia a catalogat acest referendum drept o „aventură politică.   „Suntem profund convinşi că această aventură politică, promovată cu insistenţă de autorităţile de pe insulă, are un uriaş şi exploziv pontenţial de distrugere. Deja începe să aibă un impact destabilizator în regiunea Asia-Pacific şi ameninţă interesele de pace şi dezvoltare“, a declarat Andrei Denisov, adjunctul ministrului de externe de la Moscova.