Update. Alegeri la CSM. Judecătoarea Denisa Stănișor, noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Update. Alegeri la CSM. Judecătoarea Denisa Stănișor, noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii Sursa Foto: Arhiva EVZ

Judecătoarea Denisa-Angelica Stănișor a fost votată marți în funcția de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorul Emilia Ion fost ales în funcţia de vicepreşedinte al CSM.

Update 1. Conform informării CSM, astăzi, 5 decembrie 2023, în cadrul şedinţei de Plen a Consiliului Superior al Magistraturii a fost aleasă în funcţia de preşedinte al CSM Denisa-Angelica Stănișor, judecător, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.

Totodată, în cadrul aceleiași şedinţe, a fost aleasă în funcţia de vicepreşedinte al CSM Emilia Ion, procuror, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mandatul preşedintelui, cât al şi vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii este de 1 an, iar exercitarea acestuia va începe la 7 ianuarie 2024.

Judecătoarea Denisa Stănișor a fost aleasă președintele Consiliului Superior al Magistraturii

Denisa Stănișor a intrat în magistratură în 1994, ca judecător la Judecătoria Pitești, conform CV-ului depus la CSM. Experiența profesională, potrivit CV-ului, este următoarea:

01/12/2019 – Prezent: Preşedintele Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 15/06/2013 – 01/12/2019: Judecător Înalta Curte de Casație și Justiție, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 10/10/2011 – 15/06/2013: Preşedinte delegat Secţia de contencios administrativ şi fiscal, Curtea de Apel Bucureşti, 01/01/2008 – 10/10/2011: Judecător, Curtea de Apel Bucureşti, 01/06/2004 – 01/01/2008: Judecător, Curtea de Apel Piteşti, 01/11/2003 – 01/06/2004: Judecător, Tribunalul Bucureşti, 01/11/1999 – 01/11/2003: Judecător, Tribunalul Argeş, 01/01/1994 – 01/11/1999: Judecătoar, Judecătoria Piteşti, 15/11/1992 – 31/12/1993: Avocat, Baroul Argeş,

Potrivit declarației de avere, Denisa Stănișor deține mai multe terenuri intravilane în Argeș și București, cât și un apartament în Pitești și o casă de locuit în Capitală. De asemenea, are și un spațiu comercial în București.

Noua șefă a CSM are în conturi peste 440.000 de euro, după ce a vândut un apartament cu 147.000 de euro. În ultimul an, Denisa Stănișor a încasat peste 460.000 de lei de la Înalta Curte și CSM, iar din chirii a obținut aproape 300.000 de lei.

Alegeri în cadrul CSM pentru șefia instituției

Candidații la șefia CSM vor trebuie să prezinte un proiect managerial care să cuprindă viziunea lor referitoare la gestionarea competenţelor Consiliului. Vor prezenta și viziunea pentru rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar, dar şi proiectele aflate în derulare.

În prezent, CSM are în componență 19 membri. Nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României.

Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte. Acesta este ajutat de un vicepreşedinte, care face parte dintr-o secție diferită, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi

Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului. Dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este format din judecătorii:

Daniel Grădinaru - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Denisa-Angelica Stănişor - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gheorghe-Liviu Odagiu - Curtea de Apel Alba Iulia, Elena Raluca Costache - Curtea de Apel Bucureşti, Ramona Graţiela Milu - Curtea de Apel Braşov, Mihaela-Laura Radu - Tribunalul Bucureşti, Narcis Erculescu - Tribunalul Dâmboviţa, Claudiu-Marian Drăguşin - Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, Vasile-Alin Ene - Judecătoria Ploieşti.

CSM își alege noua conducere

Consiliul Superior al Magistraturii își alege noua conducere, președintele și vicepreședintele

Din CSM fac parte procurorii:

Daniel Horodniceanu - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Emilia Ion - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Bogdan Silviu Staicu - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Claudiu Constantin Sandu - Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov Marioara Cătălina Sîntion - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti. Fănel Mihalcea şi Ioan Sas au fost aleşi de Senat ca membri ai CSM din partea societăţii civile.

Procurorul Cristian Ban, fost vice CSM, se pensionează la doar 48 de ani

Și un fost președinte CSM iese din profesie la 52 de ani

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de eliberare din funcție prin pensionare a mai multor magistrați.

Printre aceștia se numără judecătorul Horațius Dumbravă (52 de ani), fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, și procurorul Cristian Ban (48 de ani), fost vicepreședintele CSM.