Holul unei locuințe reprezintă primul loc în care cei care te vizitează au acces. Astfel, acest spațiu reprezintă prima ta carte de vizită. Pentru a face o primă impresie bună, este necesar să amenajezi această încăpere corespunzător. Poți face acest lucru cu ajutorul celor mai potrivite modele de mobilă de hol – cuiere și pantofare, care să se potrivească perfect stilului de amenajare interioară ales. Iată cum poți alege piesele de mobilier potrivite pentru hol, pentru a da un aer aparte acestui spațiu destinat întâmpinării invitaților tăi.

Amenajarea unui hol în funcție de forma și mărimea sa

Atunci când dai startul cumpărăturilor pentru cele necesare amenajării holului din locuința ta, trebuie să consideri în primul rând forma și mărimea acestui spațiu. Întregul concept de design interior va fi stabilit ținând cont de acești factori esențiali. Astfel, vei obține un spațiu echilibrat din punct de vedere estetic, lipsit de aglomerația creată de accesoriile inutile sau nepotrivite. Iată câteva recomandări practice care își vor fi de folos în această etapă!

 

Amenajarea unui hol lung și lat

 • Pentru aceste spații, care se întind de la intrarea în locuință până la capătul acesteia, poți opta pentru o piesă centrală de mobilier, pentru depozitarea lucrurilor necesare. Aceasta poate fi reprezentată de un șifonier înalt, până la tavan, care își va oferi tot spațiul necesar.

 • În plus, poți opta pentru un șifonier cu uși de tip oglindă, care vor crea senzația vizuală a unui spațiu mai încăpător.

 • Poți completa acest decor cu ajutorul unei bănci prevăzute cu sertare pentru încălțăminte, care este utilă și arată foarte bine.

 

Astfel, vei transforma acest spațiu utilitar din hol într-o încăpere practică și, în același timp, atractivă din punct de vedere vizual.

 

Amenajarea unui hol lung și îngust

În cazul acestor spații, este recomandat să își îndrepți atenția către un stil de amenajare interioară minimalist. Dimensiunile mici ale acestuia și forma sa mai puțin practică, nu îți permit să optezi pentru prea multe accesorii.  Este indicat să alegi doar piesele de mobilier strict necesare, pentru a evita riscul de a supraaglomera un spațiu destinat unui scop practic, utilitar.

 

 • Poți opta pentru un pantofar de dimensiuni reduse și un cuier suspendat. Modelele închise sunt ideale în acest caz, întrucât nu lasă la vedere obiectele depozitate.  

 • Pe partea de accesorizare, poți opta pentru o oglindă vintage sau pentru una cu design modern, instalată pe perete, înconjurată de corpuri de iluminat simple.

 • Mizează pe culori deschise pentru pereți și obiectele de mobilier alese pentru aceste încăperi, pentru a crea senzația unui spațiu de dimensiuni mai mari.

 

Amenajarea unui hol pătrat

Un spațiu cu formă pătrată îți oferă posibilitatea de a opta pentru mai multe piese de mobilier.

 • În cazul acestuia, poți opta pentru un șifonier montat pe perete, pentru o măsuță de mici dimensiuni, cu două scaune și pentru un pantofar simplu, cu sertare închise.

 • Dacă dispui de mai mult spațiu, poți include chiar și o băncuță vintage, care va reprezenta un accesoriu perfect pentru mobilierul ales.

Nuanțele calde sunt cele recomandate de specialiști în cazul acestor spații. Poți opta pentru combinații de roșu, portocaliu și galben, care vor da holului un aspect primitor.

 

 

Amenajarea unui hol de mari dimensiuni

În cazul unui hol de mari dimensiuni, în special a celor care fac parte dintr-o casă, opțiunile de amenajare interioară sunt aproape nelimitate. Cu toate acestea, este important să acorzi atenție sporită fiecărei alegeri făcute și în acest caz.

 

Nu este indicat să optezi pentru piese de mobilier de dimensiuni prea mici, care să creeze senzația unui spațiu gol. În schimb, nu este recomandat nici să aglomerezi încăperea respectivă cu accesorii inutile, doar pentru a utiliza fiecare colțișor disponibil.  Trebuie, în schimb, să găsești maniera în care să combini corect piesele de mobilier potrivite, pentru a crea o imagine de ansamblu coerentă.

 

Iată câteva reguli de amenajare interioară care te pot ajuta în acest caz:

 

 • Obiectele de mobilier pe care le alegi pentru un hol de dimensiuni mari trebuie să fie direct proporționale cu spațiul pe care îl ai la dispoziție. Astfel, este recomandat să optezi în primul rând pentru un dressing de dimensiuni mari, pentru un pantofar încăpător și pentru un dulap înalt care să includă un cuier.

 • Șifonierul, cuierul și pantofarul trebuie să fie închise, întrucât astfel vei obține un spațiu ordonat, care nu lasă la vedere obiectele personale. În plus, mobilierul închis pentru hol creează senzația unei încăperi mult mai aerisite.

 • Într-un hol de dimensiuni mari, poți accesoriza mobilierul ales cu ajutorul unor tablouri de dimensiuni mari și a unor plante de interior, care vor avea un efect pozitiv asupra stării tale de spirit.

 

Nu opta pentru un stil de amenajare interioară a holului total diferit de modul în care ai amenajat restul casei, pentru a nu crea o discrepanță mare. Acum că ai descoperit aceste recomandări practice pentru amenajarea unui hol în funcție de forma și mărimea sa, poți alege mobilierul potrivit pentru spațiul de la intrarea în locuință. Mizează pe piese de mobilier de calitate, rezistente în timp și care să fie potrivite stilului general de amenajare a locuinței tale.

 

Te-ar putea interesa și: