Alege carnea cea mai sănătoasă

Alege carnea cea mai sănătoasă

Poţi să consumi zilnic carne de pui, curcan şi peşte şi de cel mult două ori pe lună miel, vită sau raţă.

Cele mai sănătoase tipuri de carne sunt cele de pui, curcan şi peşte. Atenţie însă, toate trebuie consumate fără pieliţă, deoarece aceasta conţine multe grăsimi, şi într- o cantitate de 150-200 de grame pe zi, avertizează nutriţioniştii. Mai puţin sănătoasă este carnea roşie. Aceasta este foarte bogată în calorii şi în grăsimi mononesaturate, periculoase pentru organism. Nu trebuie mâncată mai mult de două ori pe lună, într-o cantitate de maximum 200 de grame. Pe lista cărnurilor nesănătoase, medicii trec şi carnea de porc, gâscă sau raţă. Carnea este necesară mai ales copiilor şi adolescenţilor, deoarece conţine proteine, vitamina B12 şi fier, utile pentru dezvoltarea fizică şi psihică a acestora. Pieptul, mai bun decât pulpele Una dintre cele mai sănătoase tipuri de carne este cea de curcan. Specialiştii îţi recomandă să consumi în special pieptul de curcan, deoarece conţine cele mai puţine grăsimi. „Poţi să mănânci în jur de 150-200 de grame de curcan pe zi, dar fără pieliţă. Pieptul este mai sănătos, în timp ce pulpele sunt mai bogate în grăsimi. Desigur, este vorba despre grăsimea ascunsă din fibrele musculare, care se vede doar la microscop“, explică profesor doctor Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Somonul în exces îngraşă Şi carnea de pui este sănătoasă, cu recomandarea că trebuie consumată tot fără pieliţă. „La pui, cele mai nesănătoase sunt aripile, deoarece pieliţa nu poate fi eliminată“, susţine Nicolae Hâncu. La fel ca şi cea de curcan, carnea de pui poate fi consumată zilnic, în aceeaşi cantitate. „Spre deosebire de puiul de crescătorie, cel de curte are mai puţine grăsimi dacă nu este hrănit cu concentrate, pentru că face mai multă mişcare“, explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Şi peştele alb, precum şalăul, păstrăvul şi pangasius, este recomandat pentru sănătatea ta şi poţi să-l consumi zilnic. Somonul, în schimb, trebuie consumat doar de maximum două ori pe săptămână, deoarece este gras. „Acizii omega 3 şi 6 sunt benefici pentru sănătate, dar îngraşă din cauza caloriilor. De asemenea, este bine de ştiut că somonul proaspăt este de preferat celui afumat“, explică specialistul. Carnea de porc, de miel şi de vită sunt cel mai puţin sănătoase. Carnea de porc este cea mai bogată în calorii şi conţine grăsimi saturate care pot provoca ateroscleroză. „Mănâncă doar 150-200 de grame de carne de porc, de maximum două ori pe lună, de preferat la grătar“, te sfătuieşte profesorul Nicolae Hâncu. Şi carnea de miel este grasă şi bogată într-un tip de proteine care se digeră greu. Cei care consumă frecvent carne de miel pot face crize de gută. Ca să eviţi orice pericol, consumă carne de miel o dată sau de două ori pe lună. „Carnea de raţă şi de gâscă este, de asemenea, grasă. Deoarece persistă mai mult în stomac, digestia se îngreunează“, adaugă specialistul în nutriţie. Atunci când o consumi, ai grijă să fie pătrunsă bine, şi nu mânca mai mult de două ori pe lună. Din categoria cărnurilor grase, specialiştii amintesc şi carnea de vită. Aceasta este bogată în grăsimi mononesaturate şi în calorii.

AVANTAJE Sursă de proteine, vitamina B12 şi fier Carnea este o sursă bună de proteine, care ajută la refacerea ţesuturilor, de vitamina B12 şi fier. „Carnea este absolut necesară pentru copii şi adolescenţ i, deoarece sunt în perioada de creştere. Cei care nu consumă suficientă carne riscă să aibă probleme în dezvoltarea fizică şi a creierului. Carnea este bună şi pentru rezistenţa organismului la maturitate şi creşterea în înălţime“, explică Gheorghe Mencinicopschi. O dată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de carne consumată trebuie să se reducă, fiind înlocuită cu alimente de origine vegetală. Carnea nu trebuie asociată cu pâinea, pentru că riscaţi să aveţi o digestie greoaie şi nici cu cartofi prăjiţi. Cel mai bine este să mâncaţi carnea cu legume preparate la cuptor sau fierte, cu orez sau cartofi natur.

Ne puteți urmări și pe Google News