Evenimentul Zilei > Actualitate > ALARMANT! Uite cu cât a crescut numărul persoanelor infectate cu HIV/SIDA din România!
ALARMANT! Uite cu cât a crescut numărul persoanelor infectate cu HIV/SIDA din România!

ALARMANT! Uite cu cât a crescut numărul persoanelor infectate cu HIV/SIDA din România!

În România sunt acum peste 13.200 de persoane cu HIV. Numărul este mult mai mare față de cel prezentat la finalul anului trecut de managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel!

Un număr de 13.277 de persoane infectate cu HIV erau înregistrate în România la sfârşitul lunii iunie, potrivit datelor prezentate, marţi, la Galaţi, la o dezbatere cu tema "Infecţia HIV – problematica şi aspecte medico-sociale", la care au participat medici din Galaţi şi Brăila, alături de reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, anunță Mediafax.

Medicii atrag atenția că valul de refugiați ar putea contribui la răspândirea acestei maladii, potrivit sursei citate.

"Ce apare în plus anul acesta faţă de acum trei ani şi poate autorităţile ar putea să fie interesate de acest lucru, în condiţiile noilor valuri de imigranţi, s-ar putea cumva să fim ceva mai solicitaţi pentru pacienţii deja existenţi în zona noastră. S-ar putea, prin statutul nostru de primă linie, de graniţă, să spunem, în noul context european, să fie nevoie să facem faţă la mai multe testări, monitorizări şi poate problema se redimensionează şi în acest sens", a explicat coordonatorul Judeţean al Programnului HIV/SIDA în Galaţi, Manuela Arbune, şeful secţiei I de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Galaţi, potrivit Mediafax.

La sfârșitul anului trecut profesor dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", spunea că "numărul pacienţilor HIV/SIDA în viaţă este 12.732, din cele 19.906 cazuri înregistrate în perioada 1985-2014, în aceeaşi perioadă fiind înregistrate 6.540 de decese". Adică într-un an au fost înregistrare, în plus, încă 468 de cazuri noi.

Practic în întreg anul 2014  aproape de 900 de cazuri noi au fost depistate, în timp ce de la începtul lui 2015 s-au înregistrat încă 333.

Manuela Arbune a spus că la nivel naţional s-a schimbat percepţia şi atitudinea faţă de această maladie, la nivel ministerial, în sensul că nu mai sunt probleme în privinţa fondurilor destinate achiziţionării de medicamente pentru pacienţi, dar există încă sincope în distribuție.

"Ne putem manifesta unele nemulţumiri legate de modul în care sunt gestionate aceste fonduri, în sensul achiziţiilor la timp. Achiziţiile se fac pentru medicamente, ele vin, dar problemele au rămas de încadrare în termenele care sunt stabilite şi care să asigure continuitatea terapiei", a spus Manuela Arbune.

Ea a atras atenţia că în ultimii ani se constată o creştere a numărului de pacienţi adulţi.

"Dacă acum trei ani vorbeam de un procent de 80 pacienţi infectaţi cu HIV proveniţi din cohorta '88-'90, deci cu ani de naştere în acest interval, astăzi proporţia s-a schimbat prin descoperirea de noi cazuri… pacienţi infectaţi pe alte căi decât calea nosocomială pe care o cunoşteam la cohorta noastră, ceea ce lansează provocări relaţiei cu pacienţii; nu mai sunt acei pacienţi ascultători, copii, asupra cărora ne puteam manifestă o oarecare autoritate ca şi părinţi. Sunt acum pacienţi mai în vârstă decât noi. Sfaturile noastre nu mai rezonează cu vârsta lor, sunt persoane adulte care doresc să îşi împărtăşească experienţa acumulată, vor să pornească în viaţă, să-şi facă familii, să îşi demonstreze că pot să realizeze ceva, dar acest demers nu este uşor", a explicat specialistul, potrivit sursei citate.

"Există permanent o nevoie a pacienţilor de a avea acces, pe lângă tratament, la consiliere medicală şi psihologică. Pornind de la această nevoie organizăm întâlniri în toată ţara alături de medici, psihologi, autorităţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor care sunt alături de pacienţi. Tratamentul pentru infecţia HIV este unul complex, de lungă durată, care poate duce la momente de descurajare, momente în care pacientul are nevoie de suport. Practic, noi aducem într-un spaţiu comun acele persoane extrem de importante pentru viaţa pacienţilor", a declarat Iulian Petre, director executiv în cadrul Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

La nivel mondial, 35,3 milioane de persoane trăiesc cu HIV/SIDA, în timp ce aproximativ 7.000 de persoane sunt infectate zilnic.