Ajutor de stat pentru închiderea minelor Petrila, Paroşeni şi Uricani

Ajutor de stat pentru închiderea minelor Petrila, Paroşeni şi Uricani

În şedinţa de Guvern de azi a fost adoptată o hotărâre privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului - S.A. Petroşani, pentru anul 2014.

"Actul normativ aprobă cheltuielile necesare închiderii exploatărilor miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani. Ajutorul de stat, în sumă totală de 173.977 mii lei pentru anul 2014, este suportat integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei – Departamentul pentru Energie", se arată într-un comunicat remis de Guvern.

Astfel, pentru produsul huilă energetică livrat de unităţile intrate în proces de închidere definitivă, se acordă ajutor de stat în sumă de 122.403 mii lei, destinat acoperirii pierderilor aferente producţiei curente. Pentru unităţile intrate în proces de închidere definitivă, pentru anul 2014 se acordă ajutor de stat pentru suportarea costurilor excepţionale în sumă de 51.526 mii lei, costuri care nu sunt legate de producţia curentă.

Banii au fost alocaţi în cadrul programului de închidere a minelor de cărbune necompetitive din trei unităţi deţinute de Compania Naţională a Huilei SA Petroşani, respectiv Petrila, Paroşeni şi Uricani. În data de 22 februarie 2012, Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fondurile publice un ajutor de 1.169 milioane lei, aproximativ 270 de milioane de euro, în vederea închiderii acestor mine până în 2018.

Ne puteți urmări și pe Google News