Ajutoare de la stat pentru 2.000.000 de oameni. Voucherele din 2023

Ajutoare de la stat pentru 2.000.000 de oameni. Voucherele din 2023 Salarii. Sursă foto: Arhiva EVZ

Tot mai multe persoane se descurcă din ce în ce mai greu cu banii pe care îi au. Două milioane de români vor primi în acest an ajutoare de la stat pentru a putea avea un trai decent. Guvernanții spun că unii vor primi chiar și 10.000 de lei din partea statului.

Peste două milioane de români nu își permit un trai decent, iar Guvernul a pregătit o serie de măsuri de ajutor încă de la începutul acestui an. Majoritatea ajutoarelor în bani vor ajunge, în acest an, la persoanele cu venituri mici. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis că unii români vor primi, în urma însumării tuturor ajutoarelor, chiar 10.000 de lei.

„Tocmai de aceea, la nivelul Guvernului am gândit un pachet măsuri care sunt integrate și complementare, astfel încât să se asigure o alocare financiară eficientă a intervențiilor. Așadar, vor fi români care se află într-un grad extrem de excluziune socială și care vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda”, a explicat Marcel Boloș, fost ministru al MIPE.

Românii vor primi vouchere pentru reziliență socială, repararea locuințelor și pentru achiziția de electrocasnice. Persoanele vulnerabile vor putea să folosească acest sprijin pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi, precum mașina de spălat, frigider sau aragaz. De asemenea, voucherele pot fi utilizate pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lista cu toate ajutoarele pe care le va acorda statul în 2023

Unele categorii de persoane vor primi suma de 1.400 de lei pentru a-și plăti facturile la energie. Ajutorul se acordă în două tranșe egale de 700 de lei, prima în luna februarie și cea de-a doua în luna septembrie. Acest ajutor poate să fie folosit până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă. Pentru acest program au fost alocate fonduri europene în valoare de 4.000.000 de lei. Prima tranșă poate fi folosită pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023, iar cea de-a doua în perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Categoriile de persoane care vor beneficia de măsura cardului de energie sunt:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Vouchere pentru alimente și mese calde

De asemenea, Guvernul va acorda șase tranșe de 250 de lei pentru achiziția de alimente și mese calde prin programul „Sprijin pentru România”. Aceste vouchere vor ajunge pe carduri o dată la două luni. De acest ajutor vor beneficia de 2,4 milioane de persoane. Pe lista cu beneficiarii se află pensionarii, persoanele cu handicap și familiile, inclusiv cele monoparentale, ce au venituri mici și persoanele care primesc ajutor social și cele fără adăpost.

Vor primi vouchere pentru alimente și mese calde:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • copiii și adulții încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte

Guvernul a pregătit și un ajutor pentru preșcolarii și elevii din medii defavorizate. Ei vor primi vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte în valoare de 500 de lei. Tichetele sociale pe suport electronic pentru elevi pot fi folosite doar la unitățile cu care emitenții cardurilor au contracte de afiliere. De acest ajutor de la stat vor beneficia:

  • copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 de lei);
  • elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).

Ajutoare alimentare pentru peste un milion de români

MIPE a început în primăvara acestui an distribuția celei de-a șasea tranșă de pachete alimentare din proiectul „Acordarea de pachete cu ajutoare alimentare”. Peste 1,18 milioane de români au primit un pachet de 24 de kilograme cu ajutoare alimentare. Pachetele conțin 12 alimente de bază și provin de la producători din România. Este vorba de următoarele produse:

  • făină albă de grâu (cinci pungi de 1 kg);
  • mălai (patru pungi de 1 kg);
  • paste făinoase (două pungi de 400 g);
  • ulei (patru sticle de 1 l);
  • zahăr (două pungi de 1 kg);
  • orez (patru pungi de 1 kg);
  • conserve din carne de vită (cinci cutii de 300 g);
  • conserve din carne de porc (trei cutii de 300 g);
  • conserve pate de ficat de porc (cinci cutii de 200 g);
  • borcane de compot de fructe (două borcane de 720 ml);
  • gem de fructe (un borcan de 360 g);
  • gem de fructe dietetic (un borcan de 360 g).

Ajutor de la stat pentru persoanele cu dizabilități

Persoanele cu dizabilități o să primească și în acest an bani de la stat pentru a-și cumpăra echipamente speciale care să le îmbunătățească viața. Multe dintre tehnologiile asistive pentru persoanele cu dizabilități, precum softurile de citire pentru nevăzători sau rampele electrice, au un preț ridicat care nu poate fi achitat de majoritatea românilor care au nevoie de aceste dispozitive. Este important de precizat că în perioada 2014-2020 o parte dintre persoanele cu dizabilități cu vârste între 18 și 64 de ani au primit un ajutor de la stat prin Programul Operațional Capital Uman.

Peste 7.000 de persoane cu dizabilități, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, au primit vouchere de până la 5.000 de euro pentru a-și cumpără echipamentele de care au nevoie. Pe această listă se află: cititoare pentru nevăzători, fotolii rulante, proteze audio, elevatoare, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen sau instrumente manipulatoare robotizate.

Trusouri pentru nou-născuți

Guvernul pregătește și un ajutor pentru mamele și copiii nou-născuți care fac parte din categoriile cele mai defavorizate. Mamele vor primi un ajutor de 2.000 de lei, în primele trei luni de la nașterea copiilor, pentru trusouri. Aceste ajutoare vor fi livrate prin tichete sociale pe un suport electronic. Pe lista beneficiarilor de acest ajutor se află:

  • mamele cărora le‑a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat;
  • mamele care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;
  • mamele cu dizabilități;
  • mamele aflate temporar în situații critice de viață – victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autoritățile publice cu atribuții în domeniul asistenței sociale;
  • mame și care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;
  • mamele minore;
  • mamele – cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.