Cea mai veche rețetă de compot de cireșe. Nu ai nevoie de conservanți și poate fi lăsat în cămară până la trei ani
- Andra Puiu
- 16 iunie 2023, 08:45
Cireșele au apărut în toate piețele din România, iar gospodinele se gândesc deja la bunătățile pe care le vor prepara cu aceste fructe. Pentru cea mai veche rețetă de compot de cireșe nici nu vei avea nevoie de conservanți, iar durata de păstrare este de trei ani.
Cireșele se numără printre cele mai căutate fructe în această perioadă, mai ales, pentru că au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Aceste fructe au un conținut bogat de vitamina C şi alte substanțe benefice pentru organism. Puține persoane știu că cireșele te pot ajuta să îmbunătățești calitatea somnului. Ele pot fi servite proaspete sau incluse în diferite preparate sau băuturi, cum ar fi compotul.
Dacă vei urma pașii pentru cea mai veche rețetă de compot de cireșe, băutura ta va rezista până la trei ani de zile. Vei avea nevoie doar de:
- un kilogram de cireșe frumoase;
- un litru de apă;
- 180 sau 200 de grame de zahăr r;
- un baton de scorțișoară;
- un baton de vanilie;
- o lingură zeamă de lămâie proaspăt stoarsă;
Cum se face cea mai veche reţetă de compot de cireşe fără conservanţi
Cea mai veche reţetă de compot de cireşe fără conservanţi se prepară foarte uşor. Gospodinele vor trebui să acorde mai multă atenție pentru prepararea acestui compot. Cireșele trebuie spălate foarte bine în mai multe ape reci și curățate. Fructele trebuie alese cu mare atenție deoarece doar o singură cireașă stricată poate să distrugă întreg borcanul de compot.
Este indicat ca pentru compotul de cireșe să fie folosite borcane de 400 sau 800 ml. Într-un borcan de 400 de ml intră aproximativ 150 de grame de cireșe și 125 de mililitri de sirop. Borcanele trebuie să nu fie lipite unele de altele atunci când gospodinele vor turna în ele siropul.
În plus, borcanele vor fi așezate pe o suprafață metalică în acel moment pentru că tava din metal va prelua șocul termic, care ar putea face recipientele să se spargă. Ulterior, capacele sterilizate vor fi strâns înfiletate. Tava cu borcanele cu compot de cireșe va fi lăsată pe foc până când se poate observa că o porțiune circulară este ușor mai ridicată. Borcanele vor fi scoase din tavă și lăsate să se răcească. Ulterior, ele pot fi depozitate în cămară.
Ce să faci dacă compotul din borcan face spumă
În cazul în care în unele borcane vei observa o spumă albă, acest lucru înseamnă că recipientul nu a fost pregătit corespunzător. În această situație există două variante. Fie a intrat aer în interiorul borcanului, iar procesul de fermentație a început, fie recipientul nu a fost sterilizat bine. În același timp, spuma din interiorul borcanului poate arăta că fructele nu au fost spălate cu atenție.
Compotul poate fi salvat dacă vei adăuga zahăr și acid citric. Este recomandat ca băutura să fie consumată cât mai repede posibil. În cazul în care cireșele au o culoare ciudată, fructele pot fi spălate cu sare, iar borcanul va fi sterilizat din nou. În ciuda acestui lucru, cireșele pot fi consumate ulterior, potrivit Antena 3 CNN.