Deliciu natural. Rețeta de compot de cireșe fără zahăr și conservanți

Deliciu natural. Rețeta de compot de cireșe fără zahăr și conservanțiSursa: dreamstime.com

Când îți dorești un stil de viață sănătos și vrei să eviți consumul de zahăr, dar totuși ai nevoie de o gustare dulce, fructele sunt opțiunea ideală, fie în formă proaspătă, fie sub formă de gem, dulceață sau compot. iată o rețetă simplă și gustoasă, perfectă în perioada verii.

Atunci când fructele sunt atât de dulci și aromate, ar fi o mare păcat să le alterăm gustul și aroma prin adăugarea de zahăr sau conservanți! Chiar și aspirina nu mai este recomandată de către nutriționiști.

În trecut, aspirina era utilizată pentru conservarea fructelor și legumelor, când borcanele erau acoperite cu folie de celofan. Cu toate acestea, aspirina poate afecta gustul conservelor, mai ales atunci când acestea sunt păstrate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Ingrediente

  • 4 kg cireșe, cu sâmburi
  • 3 litri de apă
  • 2 lămâi
  • 2-3 batoane de vanilie.

Mod de preparare compot de cireșe

Pentru a începe, curățăm cireșele de codițe și le spălăm bine. Apoi le lăsăm să se scurgă.

Într-o cratiță, punem apa la fiert împreună cu batoanele de vanilie. Dacă avem lămâie bio, putem adăuga și puțină coajă de lămâie, bine spălată, în apa care fierbe. Lăsăm apa să fiarbă timp de 5-6 minute de la primul clocot, apoi o luăm de pe foc și o lăsăm să se răcească, având batoanele de vanilie în ea.

Borcanele pe care le-am sterilizat și răcit anterior le umplem acum cu cireșe, umplând aproximativ 3/4 din capacitatea fiecărui borcan. Apoi stoarcem puțin suc de lămâie peste cireșe, urmat de umplerea borcanelor cu apa fiartă și răcită, care a fost strecurată în prealabil. Continuăm să umplem borcanele până ajungem la nivelul filetului.

Cum putem steriliza borcanele

Pentru a începe, vom spăla temeinic borcanele sau sticlele pe care le vom utiliza, folosind apă fierbinte și detergent de vase, ajutându-ne de perii speciale pentru curățare. După aceea, le clătim foarte bine, mai întâi cu apă caldă și apoi cu apă rece, și le scurgem bine de apă.

Apoi, le așezăm într-o tavă de aragaz, asigurându-ne că deschizătura acestora este orientată în sus. În aceeași tavă, adăugăm și capacele borcanelor, pe care le-am spălat și ele în prealabil. Tava cu borcane și capace o introducem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și le lăsăm pentru aproximativ 10 minute, asigurându-ne că focul este aprins.

După ce scoatem borcanele din cuptor, în cazul în care le utilizăm pentru conserve fierbinți, le vom umple imediat, dar cu grijă.

Pentru a preveni crăparea sticlei în momentul contactului cu conservele fierbinți, vom plasa lama unui cuțit sub borcane, asigurându-ne că aceasta susține borcanul. Este important să avem în vedere că, chiar dacă atât conservele, cât și borcanele sunt fierbinți, există posibilitatea ca acestea să se spargă, deoarece temperaturile lor nu vor fi exact aceleași, potrivit a1.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News