Efectele negative ale mâncării nesănătoase. Cum poate alimentația să influențeze somnul profund

Efectele negative ale mâncării nesănătoase. Cum poate alimentația să influențeze somnul profund Sursa: dreamstime.com

Într-un studiu recent, cercetătorii au analizat impactul alimentației nesănătoase asupra somnului. Participanții au fost supuși unui regim alimentar mai puțin sănătos și unuia mai sănătos, într-o ordine aleatorie. S-a constatat că după consumul dietei mai puțin sănătoase, calitatea somnului profund a participanților s-a înrăutățit în comparație cu cei care au urmat dieta mai sănătoasă.

Numeroase studii epidemiologice au evidențiat faptul că există o asociere între alimentație și modificările în calitatea somnului. Cu toate acestea, puține cercetări s-au concentrat direct pe modul în care dieta în sine afectează somnul.

Cum mâncarea nesănătoasă poate perturba somnul profund

Atât o alimentație precară, cât și un somn deficitar cresc riscul pentru mai multe afecțiuni de sănătate. Deoarece ceea ce consumăm are o importanță majoră pentru sănătatea noastră, am considerat interesant să investigăm dacă unele dintre efectele asupra sănătății produse de diete diferite pot implica modificări ale somnului”, a declarat Jonathan Cedernaes, medic și profesor asociat în Biologie Celulară Medicală la Universitatea Uppsala.

Studiile epidemiologice anterioare au arătat că dietele cu un conținut ridicat de zahăr, de exemplu, sunt asociate cu un somn de calitate inferioară. Cu toate acestea, somnul este rezultatul unei interacțiuni complexe între diferitele stări fiziologice, așa cum explică Cedernaes:

Ne puteți urmări și pe Google News

„De exemplu, somnul profund poate fi afectat de ceea ce consumăm. Dar niciun studiu anterior nu a investigat ce se întâmplă dacă consumăm o dietă nesănătoasă și apoi o comparăm cu calitatea somnului după ce aceeași persoană urmează o dietă sănătoasă. Ceea ce este interesant în acest context este faptul că somnul este foarte dinamic. Somnul nostru constă în diferite etape cu funcții diferite, cum ar fi somnul profund, care reglează eliberarea hormonală, de exemplu.

În plus, fiecare etapă a somnului este marcată de diferite tipuri de activitate electrică în creier. Aceasta reglează aspecte precum calitatea somnului de refacere și poate varia în funcție de regiunile creierului. Cu toate acestea, adâncimea sau integritatea etapelor de somn poate fi afectată negativ și de factori precum insomnia și îmbătrânirea. Anterior, nu s-a investigat dacă pot apărea schimbări similare în etapele noastre de somn după expunerea la diete diferite”.

15 persoane au luat parte la studiu

Fiecare sesiune de studiu a implicat monitorizarea timp de câteva zile într-un laborator de somn. Prin urmare, în studiu au fost incluse doar 15 persoane. Un total de 15 bărbați tineri sănătoși cu greutate normală au participat la două sesiuni. Participanții au fost inițial evaluați cu privire la aspecte precum obiceiurile lor de somn, care trebuiau să fie normale și încadrate în intervalul recomandat (în medie, între șapte și nouă ore de somn pe noapte).

„Ceea ce am observat a fost că participanții au dormit același timp atunci când au consumat cele două diete. Acest lucru s-a întâmplat atât în timp ce urmau dietele, cât și după ce au trecut la o altă dietă identică. În plus, pe parcursul celor două diete, participanții au petrecut același timp în diferitele etape de somn.

Dar ne-a interesat în mod deosebit să investigăm proprietățile somnului profund. Mai exact, am analizat activitatea undelor lente, o măsură care poate reflecta cât de regenerativ este somnul profund.

În mod intrigant, am observat că somnul profund a prezentat o activitate mai redusă a undelor lente atunci când participanții consumaseră alimente nesănătoase, în comparație cu consumul de alimente mai sănătoase. Acest efect s-a menținut și în a doua noapte, după ce i-am trecut pe participanți la o dietă identică. Practic, dieta nesănătoasă a dus la un somn profund mai superficial.

De menționat că schimbări similare în somn apar odată cu înaintarea în vârstă și în condiții precum insomnie. Se poate presupune, din perspectiva somnului, că alimentația ar putea avea o importanță mai mare în astfel de condiții”, explică Cedernaes, potrivit Science Daily.