Regula celor opt ore de somn este un mit. Ce trebuie să faci, de fapt pentru ca trupul și mintea să fie odihnite

Regula celor opt ore de somn este un mit. Ce trebuie să faci, de fapt pentru ca trupul și mintea să fie odihnite

Somnul este esențial atunci când vorbim despre buna funcționare a organismului. El este vital atât pentru fizic, cât și pentru psihic. Odihna este necesară pentru a ne menține întreg organismul sănătos. Având în vedere importanța sa, mulți se întreabă câte ore este necesar să dormi pe noapte.

Tendința corpului uman este să se adapteze soarelui, ceea ce înseamnă că noaptea doarme și se trezește la primele ore ale dimineții. Orice persoană știe că, pentru a odihni atât trupul cât și mintea, sunt necesare opt ore de somn. Un expert a demonstrat că această regulă este un mit.

Profesorului Russell Foster de la Universitatea Oxford, specializat în neuroștiința circadiană, susține că cele opt ore de somn necesare, despre care cu toții știm, nu reprezintă decât cantitatea medie. El, alături de Fundația Națională a Somnului (National Sleep Foundation), ne recomandă să dormi între șase și zece ore.

Fiecare individ în parte are nevoi diferite. Somnul trebuie calculat în funcție de fiecare persoană și obiceiurile acesteia. Astfel, regula celor opt ore de somn pentru unii poate fi prea mult, iar pentru alții prea puțin.

În cadrul unui interviu acordat publicației The Times, profesorul a oferit câteva sfaturi cu privire la somn și ne învață cum să ne dăm seama dacă dormim suficient. Sătul de regula celor opt ore de somn, Russell Foster a scris și o carte, intitulată „Timpul vieții: Noua știință a ceasului corporal și cum vă poate revoluționa somnul și sănătatea”.

Cum ne dăm seama dacă dormim suficient

Potrivit profesorului, pentru a ne da seama dacă dormim suficient, trebuie să răspundem la două întrebări: „Sunteți capabil să performați la maxim în timpul zilei? Sunteți capabil să faceți ceea ce trebuie să faceți în mod optim?”. Dacă răspunsul este afirmativ, înseamnă că dormi suficient.

În cazul în care răspunsul la aceste întrebări este negativ, este cazul să îți schimbi rutina. Russell Foster spune că nu ne ajută cu nimic dacă dormim mai mult în zilele libere sau în weekend. Acest lucru nu face decât să te simți mai bine pe moment. Trebuie să mergi la somn zilnic mai devreme decât o făceai.

Expertul în somnologie ne recomandă, pentru un organism sănătos atât mintal cât și fizic, să tragem un pui de somn la prând în zilele în care lucrăm mult. Acest obicei ne va ajuta să ne concentrăm bine și în cea de-a doua parte a zilei. Somnul de după-amiază nu trebuie să fie prea lung.

„Durata recomandată a somnului pe baza studiilor de laborator este de aproximativ 20 de minute – și nu prea aproape de ora de culcare”, spune profesorul Foster.

Ne puteți urmări și pe Google News