Modul prin care poți avea un somn cât mai odihnitor. Trebuie să respecți câteva reguli simple
- Dosofteea Lainici
- 18 septembrie 2022, 23:10
Dacă te trezești obosit sau dacă somnul este întrerupt în mod constant în timpul nopții, este probabil să nu reușești să dormi profund. Iar pierderea somnului profund poate fi un dezastru pentru mintea și corpul tău.
Ce înseamnă somnul profund
Somnul profund reprezintă doar una dintre diferitele etape ale somnului. „Somnul este împărțit în două tipuri diferite de somn: somn REM și somn non-REM. „Somnul non-REM este clasificat în patru etape diferite și este vorba despre etapele trei și patru din acest somn non-REM, care se numește „somn profund”, explică dr. Maja Schaedel, psiholog clinician.
Ca și în celelalte etape ale somnului, avem nevoie de mai multe cicluri de somn profund pe noapte. „Când intrăm în somn profund, modelul undelor cerebrale începe să încetinească, ritmul cardiac scade și tonusul muscular scade semnificativ”, spune dr. Schaedel.
„Pentru un adult tânăr, aproximativ 25-27% din noapte ar trebui să fie petrecută în somn profund, ceea ce înseamnă aproximativ o oră și jumătate până la două ore”, spune expertul în somn Dr. Neil Stanley.
O modalitate de a proteja acele prime ore importante este să te asiguri că partenerul tău nu te trezește venind la culcare mai târziu. Luați în considerare să mergeți la culcare în același timp sau chiar să vă gândiți la paturi separate pentru o perioadă dacă somnul este întrerupt în mod constant.
Consumul de cofeină
„Un studiu a arătat că 200 mg de cofeină înainte de culcare au dus la o reducere cu 20% a somnului profund. Aceasta este aceeași scădere a somnului profund la care te-ai aștepta dacă ai avea 20 sau 30 de ani, deoarece cu cât îmbătrânim, cu atât dormim mai puțin profund”, spune Dr Schaedel.
Acestea fiind spuse, nu înseamnă să renunți complet la cafeaua zilnică. „În general, le spun oamenilor să nu consume cofeină după prânz. Ceea ce înseamnă că, dacă bei o ceașcă de cafea după prânz, vei mai avea un sfert din cofeină în organism la 1 dimineața.”
„Cea mai eficientă schimbare dacă te simți deseori amețit este să-ți stabilești ora de trezire”, spune dr. Stanley. „Stabiliți o oră standard – chiar și în weekend – astfel încât corpul și creierul dumneavoastră să știe când vine și să se pregătească să se trezească revigorat înainte de alarma”, potrivit The Sun.