Vouchere culturale pentru elevi. Programul începe anul viitor

Vouchere culturale pentru elevi. Programul începe anul viitor Sursa Foto: Arhiva EVZ

În noile legi ale educației este inclus și un program național prin care sunt oferiți mai mulți bani elevilor. Este vorba despre un voucher cultural, pe care elevii îl vor putea folosi pentru activități extrașcolare. Legea a fost promulgată, iar programul va fi demarat începând de anul viitor.

Klaus Iohannis, președintele României, a promulgat în urmă cu câteva zile noile legi ale educației. Acestea vor intra în vigoare începând cu luna septembrie, când actuala lege va fi înlocuită de două proiecte, unul pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel universitar.

„Sunt ferm convins că, prin noile legi pe care le-am promulgat astăzi, avem un cadru solid, pe care putem construi un sistem de învăţământ pregătit pentru încercările vremii. Drumul care ni se aşterne în faţă nu este însă lipsit de provocări. Legile în sine nu vor rezolva problemele acute ale sistemului educaţional, dacă nu vor fi puse în aplicare”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, când au fost promulgate noile legi ale educației.

Din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 face parte și programul național „Vouchere culturale pentru elevi”. Acesta are ca scop promovarea culturii naționale şi universale în rândul comunității școlare. Astfel, elevii vor primi vouchere culturale în valoare de 250 de lei, cu care vor putea intra la muzee, vor participa la concerte sau își vor cumpăra cărți. Cardurile reutilizabile pot fi folosite și pentru excursii organizate cu tematici culturale sau istorice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Următoarea etapă va necesita o hotărâre de guvern care să precizeze reglementările specifice ale programului.

Când vor primi elevii voucherele culturale în valoare de 250 de lei

Guvernul urmează să stabilească regulile exacte cu privire la modul de desfășurare a acestui program. Chiar dacă nu conține detalii privind desfășurarea programului, Legea nr. 198/2023 stabilește etapele implementării acestuia. El va fi implementat progresiv, începând cu anul școlar 2024-2025, după cum urmează:

  • în anul şcolar 2024-2025, beneficiari sunt elevii din clasa a XII-a;
  • în anul şcolar 2025-2026, beneficiari sunt elevii din clasele a IX-a şi a XII-a;
  • în anul şcolar 2026-2027, beneficiari sunt elevii din clasele a V-a, a IX-a și a XII-a.

Ministerul Educației va decide, până la finalul anului școlar 2026-2027, supra continuării şi dezvoltării programului începând cu anul şcolar 2028-2029. Decizia va fi luată în baza unei analize cu privire la impactul programului național în cei trei ani.